BUDUĆNOST AI TEHNOLOGIJA: ŠTA NAS ČEKA? Ovo su najpouzdanija predviđanja o tome šta nam sve donosi veštačka inteligencija
Foto: Tim Edukacija

BUDUĆNOST AI TEHNOLOGIJA: ŠTA NAS ČEKA? Ovo su najpouzdanija predviđanja o tome šta nam sve donosi veštačka inteligencija

Edukacija -

Veštačka inteligencija podrazumeva sposobnost softvera, mašina i robota da izvršavaju brojne (ljudske) zadatke za koje je potrebna upotreba inteligencije. Ukoliko ste nekada koristili servise kao što su ChatGPT i Midjourney, verovatno ste, kao i mnogi drugi, ostali zadivljeni njihovim mogućnostima. Međutim, sa velikom nadom budi se i strepnja.

Svi postavljaju jedno pitanje: Šta nam budućnost donosi? Da li smo u opasnosti da nas na našim poslovima veštačka inteligencija u potpunosti zameni ili će ona „samo” postati naš dragoceni pomoćnik? Evo šta kažu pouzdana istraživanja.

AI je tu da ostane

Budućnost je svetla za novu tehnologiju. Stručnjaci očekuju da će veštačka inteligencija nastaviti da se razvija i usavršava, što će dovesti do revolucionarnih promena u brojnim sektorima kao što su zdravstvo, bankarstvo, auto-moto industrija, obrazovanje i mnogi drugi. Praktično nijedan sektor neće ostati bez uticaja ove nove tehnologije.

Među najznačajnijim promenama koje će AI doneti u određene sektore su:

  • mogućnost da se na osnovu digitalne narukvice postavi dijagnoza i preporuči adekvatni medicinski tretman;
  • upravljanje novčanim fondovima kroz analizu velikog broja varijabli i omogućavanje bržeg donošenja odluka;
  • unapređenje nacionalne sigurnosti kroz automatizovanje oružja za čiju upotrebu nisu neophodni ljudi;
  • porast samovozećih automobila: predviđa se da će do 2025. godine broj vozila koja imaju instaliranu AI tehnologiju porasti za 109%.

Uticaj AI na tržište rada

Sva ova predviđanja potvrđuju jedno: tržište rada značajno će se izmeniti. Određena zanimanja i pozicije tako će u potpunosti preći u ruke veštačke inteligencije, ali će istovremeno nastati veliki broj novih pozicija koje će podrazumevati i primenu novih veština.

Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma o budućnosti rada donosi podatke koji govore da će AI poslovi biti najtraženiji u narednih pet godina. Na to se nadovezuju predviđanja koja kažu da će u 2023. godini broj pozicija za AI stručnjake porasti za neverovatnih 46%.

Drugim rečima, veštačka inteligencija neće zameniti ljude, ali će njena primena od kandidata zahtevati da se obuče za obavljanje novih poslova i rad na drugačijim pozicijama. Stoga bi svi oni koji žele da imaju siguran posao u budućnosti trebalo da razmisle o usvajanju znanja i veština za rad sa AI sistemima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Programer za AI – jedno od najperspektivnijih zanimanja

Veštačka inteligencija je pokazala da nekih poslova možda može da bude i bez ljudi, ali ono što je sigurno jeste da AI ne postoji bez programera.

IT je i do sada bio jedna od najperspektivnijih oblasti današnjice, a zahvaljujući razvoju AI-ja, posebno će biti traženi programeri koju su obučeni za rad sa ovom tehnologijom. Kako je Python osnovna tehnologija za kreiranje veštačke inteligencije, to znači da će među najtraženijima biti upravo programeri koji rade sa ovim jezikom.

Reč je o jednostavnoj, a moćnoj tehnologiji koju i potpuni početnici mogu da savladaju za svega 12 meseci kvalitetnog školovanja. Osim što pruža sjajnu perspektivu, kada je u pitanju rad sa novom tehnologijom, Python se upotrebljava i za rad na video-igrama, aplikacijama i raznim drugim komercijalnim sajtovima. Otuda su Python programeri među najtraženijima, sa zaradama koje se u našoj zemlji kreću i do 260.000 dinara, a u inostranstvu oko 100.000 dolara godišnje.

Svako može da postane AI programer, čak i kod nas

Za sve one koji žele da među prvima ekskluzivno steknu znanja i veštine za ovu profitabilnu oblast, ITAcademy je pokrenula novi program za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje – AI & Python Development.

Nastavu na ovom atraktivnom smeru moguće je pratiti uživo ili onlajn, a bez obzira na to za koji vid se odlučite, znanja ćete sticati uz vođstvo posvećenih AI stručnjaka i kroz praktičan rad. A da bi vaše šanse za zaposlenje dodatno porasle, obezbeđeni su i fakultativni kursevi engleskog i nemačkog jezika, 100 besplatnih sati u atraktivnim IT habovima, kao i prilika za sticanje međunarodno priznatih sertifikata koje izdaju Python Institute, Certiport i Cambridge.

Napokon, polaznici ITAcademy imaju jedinstven pristup Centru za razvoj karijere, koji predstavlja most između njih i najboljih poslodavaca, a donosi i brojne resurse, programe, seminare i individualna karijerna vođenja.

Ne morate da postanete terminator da biste spremno dočekali budućnost koju veštačka inteligencija priprema – upišite program AI & Python Development i obezbedite sebi dobro plaćen posao.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja