ŽELITE IT KARIJERU? Razmislite o ovom traženom zanimanju
Foto: Promo

ŽELITE IT KARIJERU? Razmislite o ovom traženom zanimanju

Edukacija -

Za mnoge ljude programeri su poput mitskih bića koja pomoću nejasnih simbola oživljavaju aplikacije i programe koje svakodnevno koristimo. Međutim, istina je da su, iako sjajni, programeri pre svega ljudi, a ljudi, kao što je poznato, ponekad i greše. E, tu na scenu stupa softver tester, jedno od najperspektivnijih IT zanimanja, koje predstavlja sjajan izbor za sve koji žele da zakorače u IT, a da ne moraju da uče napredno programiranje.

Šta je software testing i zašto je tako tražen?

Jednostavno rečeno, software testing and quality assurance predstavlja proces otkrivanja grešaka (bagova) u računarskim sistemima ili softverima. Pomoću znanja i posebnih alata za testiranje (programiranje nije ključno za početak rada u ovoj oblasti) softver testeri traže greške u programima kako bi developeri mogli da ih isprave i omoguće krajnjim korisnicima savršen proizvod.

Možda vam pronalaženje (tuđih) grešaka i pomaganje da se one otklone i ne izgleda kao glamurozan posao, ali zapravo je reč o izuzetno važnom zanimanju. Neke kompanije su se u to uverile na teži način:

  • Tako je berza Mt. Gox, nakon hakerskog upada u junu 2011. godine, izgubila preko pola milijarde američkih dolara u vrednosti bitkojna.
  • Mariner 1, koji je trebalo da obavi misiju oko Venere, prilikom lansiranja skrenuo je sa putanje i inženjerima Nase nije preostalo ništa drugo nego da započnu proces samouništenja. Kao glavni uzrok neuspeha ove misije, koja je iznosila osamnaest miliona dolara, označena je crtica viška u programerskom kodu koja je poremetila precizne parametre navođenja rakete.
  • Prilikom apdejta softvera za Nestove pametne termostate došlo je do greške u kodu, zbog koje se baterija trošila veoma brzo, što je na kraju dovelo do prestanka rada termostata. Ovaj problem iskusilo je čak 99,5% korisnika koji nisu mogli da ugreju svoje domove i trajno su izgubili poverenje u ovaj proizvod.

Zbog ovakvih i sličnih grešaka, danas je provera ispravnosti softvera nezaobilazan proces u kreiranju bilo koje aplikacije ili digitalnog proizvoda – od društvenih mreža, preko internet pretraživača, do posebnih programa i igrica. Iz tog razloga, veliki broj kompanija zapošljava softver testere, nudeći im primamljivu platu i odlične uslove rada.

Potražnja za ovim stručnjacima povećava se iz dana u dan usled sve šire upotrebe novih tehnologija kao što su Big data, IoT, AI i Cloud. Stoga, software testing and QA predstavlja veoma bitnu granu IT industrije jer štedi novac, osigurava bezbednost i kvalitet proizvoda i povećava zadovoljstvo korisnika. Upravo zbog toga je karijera u ovoj oblasti jedna od najunosnijih u IT-ju.

Da li ste kandidat za ovo zanimanje?

Iako svako može da postane dobar softver tester, da biste uživali u ovoj karijeri, poželjno je da imate neke od sledećih osobina:

  • Spremnost na učenje i rad. Procenjuje se da je godinu dana dovoljno za sticanje znanja neophodnih za ulazak u ovu oblast, s tim što i kasnije treba da nastavite sa usavršavanjem, baš kao što je slučaj sa svakim IT zanimanjem.
  • Oko za detalj. Karijera softver testera je sjajna za perfekcioniste, odnosno za one koji imaju oštro oko i primećuju greške gde ih drugi ne vide, na primer u nekom tekstu na društvenim mrežama ili u filmu.
  • Komunikativnost. Analitični i komunikativni ljudi koji imaju sposobnost da razlože i prenesu informacije imaće uspeha u ovoj oblasti.
  • Kritičnost. Iako u stvarnom životu kritikovanje drugih nije baš najpoželjnija osobina, čak ni kada ste u pravu, zanimanje softver testera može da bude sjajan ventil ukoliko posedujete ovakve sklonosti. Ukazivanje na tuđe greške ovde se veoma ceni i pomaže da se dođe do najboljeg rešenja.

Naravno, da biste obavljali ovaj posao, neophodna su vam i odgovarajuća tehnička znanja, a njih najpre možete dobiti u odgovarajućoj školi. Dobra vest je da se testiranje softvera obavlja pomoću različitih alata koji su jednostavni za upotrebu, zbog čega čak i oni koji nemaju predznanja ili prethodnog IT iskustva mogu lako da ovladaju njima.

Link Group
foto: Promo

5 razloga zašto je software testing dobar izbor za karijeru u IT-ju

  1. Softver testeri su traženi i dobro plaćeni

Kao što smo već napomenuli, karijera softver testera je perspektivna i stabilna. Dokle god se softver bude razvijao, trebalo bi da postoji i potreba za njegovim testiranjem. Trenutna primanja softver testera su i do nekoliko puta veća od prosečnih: baveći se ovim zanimanjem u Srbiji i regionu, možete ostvarivati prosečne prihode do oko 200.000 dinara mesečno, dok ćete u inostranstvu biti u prilici da zaradite u proseku od 60.000 do 123.000 evra na godišnjem nivou bez poreza.

  1. Lako za učenje i sjajan izbor za ulazak u IT

Kao što smo već rekli, znanja neophodna za software testing, kao i alati kojima se obavlja samo testiranje, lako se uče, zbog čega je ova karijera podjednako primamljiva onima koji nemaju predznanja i onima koji žele da iz nekih drugih oblasti zakorače u perspektivan IT sektor. Takođe, svoj portfolio možete da gradite već tokom školovanja, kroz sticanje iskustva putem platformi kao što su Global App Testing i Testlio.

  1. Sami birate kako ćete raditi

Možda i više nego drugi poslovi u IT-ju, software testing vam daje mogućnost da odaberete način rada koji vama odgovara. Da li ćete izabrati stalno zaposlenje u nekoj dobroj kompaniji sa fiksnim radnim vremenom ili ćete se odlučiti da kao frilenser sarađujete sa klijentima iz čitavog sveta i sami birate kada i koliko ćete raditi, u potpunosti zavisi od vas i vaših afiniteta.

  1. Odlično za sve koji su napravili pauzu u karijeri

Ukoliko ste zbog različitih životnih okolnosti napravili pauzu u karijeri, bez obzira na to da li je reč o IT oblasti ili sektoru koji uopšte nema veze sa tehnologijom, i sada želite da krenete ispočetka – software testing je pravi izbor. Znanja ćete brzo usvojiti, a do dobre plate i posla doći ćete se bez mnogo čekanja.

  1. Odskočna daska za biznis analitičara ili programera

Za softver testere koji požele da se ostvare i u drugim oblastima vrata su širom otvorena. Zahvaljujući detaljnoj analizi softvera i ispitivanju da li ispunjava standarde koje od njega očekuje krajnji korisnik, softver testeri lako mogu da se prebace u biznis analitičare i ostvare zapaženu karijeru u toj oblasti. Takođe, poznavanje softvera i njegovih grešaka pruža im zavidno predznanje iz programiranja, koje omogućava da brže i lakše nauče odgovarajući programski jezik i započnu karijeru programera.

Kako najbolje steći znanja za ovu unosnu karijeru?

Potražnja i dobra plata nisu jedini razlozi zbog kojih je baš sada pravi trenutak da se odlučite za ovu oblast. Još jedan od razloga je i taj što su znanja neophodna za obavljanje ovog zanimanja dostupnija nego ikad pre.

Na internetu je moguće naći veliki broj onlajn-kurseva i tutorijala koji vam mogu pružiti osnove iz ove oblasti. Ipak, ukoliko želite da na najbrži i najkvalitetniji način steknete znanja koja će vam omogućiti siguran posao, onda je najbolje da se odlučite za neku proverenu školu.

Strukturiran program koji ne traje duže od godinu dana, posvećeni predavači koji će vam biti podrška tokom učenja i rad na realnim projektima – garancija su da ćete do posla doći već tokom školovanja ili veoma brzo po njegovom završetku.

Napravite karijeru od ukazivanja na tuđe greške!

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja