Proizvođači nameštaja pokazali snagu u periodu krize – uspeli da se održe i sačuvaju zaposlene
Foto: Promo

Konsolidovano poslovanje drvne industrije Srbije

Proizvođači nameštaja pokazali snagu u periodu krize – uspeli da se održe i sačuvaju zaposlene

Forma Ideale -

Izvoz nameštaja iz Srbije u stabilnom rastu, kompanija Forma Ideale i dalje na liderskoj poziciji u regionu.

Značajan trend rasta koji je industrija nameštaja i proizvoda od drveta imala do aprila meseca 2020. godine, usporili su pandemija Korona virusa i uvođenje vanrednog stanja. Ovakva situacija, shodno sprovođenju retsriktivnih mera u svim zemljama regiona i sveta, dovela je i do poremećaja u izvozu robe, ocenila je za Kurir Nataša Govedarica, sekretar Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industriju nameštaja i papira Privredne komore Srbije, dodajući da su “kompanije, ipak, uspele da se održe i sačuvaju radnu snagu”.

- U drvnoj industriji, proizvodnja nameštaja podnela je najveći teret krize, posebno zato što velike kompanije više od 50 odsto svojih proizvoda izvoze. Godinama unazad velike kompanije iz oblasti proizvodnje pločastog nameštaja obezbedile su poziciju lidera u ovoj vrsti nameštaja na regionalnom tržištu. Tržište se sada polako, u letnjim mesecima, normalizuje, otvorili su se maloprodajni saloni, kompanije su posle ukidanja vanrednog stanja postepeno pokretale ili pojačavale smanjenu proizvodnju – ističe naša sagovornica.

Tokom leta povećana prodaja nameštaja

Ona ističe da neizvesnost za firme u ovom sektoru još uvek stvara i smanjena potražnja, ali ohrabruje činjenica da je “veliki broj potrošača, zbog nemogućnosti odlaska na godišnji odmor odlučio da deo sredstava uloži u obnavljanje enterijera, zamenu nameštaja ili renoviranje stambenog prostora, kao i eksterijera, te je u letnjim mesecima, kako prodaja nameštaja, tako i potražnja za ostalim proizvodima od drveta povećana”.

- Srpsko tržište vrlo brzo je reagovalo u smislu otvaranja maloprodajnih objekata, a proizvođači su održali procese rada u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom, kao i izvoz svojih proizvaoda uprkos velikim preprekama. Drvna industrija i industrija nameštaja u narednom periodu, a posebno u jesenjem i zimskom periodu ove godine, svakako će se prilagođavati novim trendovima koje nameće domaće i inostrano tržište – navela je Govedarica.

U PKS navode da je proizvodnja nameštaja zabeležila pad industrijske proizvodnje od 5,3% u maju 2020. godine u odnosu na maj prethodne godine, dok je nešto manji pad, od 3,9% zabeležen u periodu januar-maj 2020. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine. S druge strane, u prvom kvartalu 2020. u prerađivačkoj industriji registrovano je više zaposlenih nego godinu dana ranije, dok je istovremeno u proizvodnji nameštaja čak za 8,7% više zaposlenih.

Forma Ideale lider u izvozu nameštaja

Imajući u vidu da je sektor industrije bazirane na drvetu izuzetno izvozno orijentisan, kao takav oduvek je imao značajan razvojni potencijal. Velike kompanije su na osnovu svog razvoja u proteklim godinama stvorile prepoznatljive robne marke u zemlji i regionu, a reč je o kompanijama koje su izvozno orijentisane. U uslovima krize i svetske pandemije koja nas je zadesila, prozodođači nameštaja se trude da na najboji način odgovore na izazove pred nama.

Primer kragujevačke komapnije Forma Ideale, koja je prema zvaničnim podacima najveći srpski izvoznik nameštaja u 2018. godini, sa učešćem od 21 odsto ukupne vrednosti izvoza nameštaja, potvrđuje navedeno. Ovaj regionalni lider i gigant u proizvodnji nameštaja proizvede čak 2,5 miliona paketa nameštaja, od čega se više od 80 odsto plasira na nekoliko stotina prodajnih mesta u više od 55 zemalja na četiri kontinenta. Osim toga, ova kompanija drži prvu poziciju u proizvodnji pločastog nameštaja u jugoistočnoj Evropi.

foto: Promo

-Iako se vreme svetske pandemije, a time izazvane i ekonomske krize, pokazalo kao veliki izazov, ne samo za drvnu, već za industriju uopšte, ali i prodaju i izvoz, kao kompanija pokazali smo veliku spremnost da našu poslovnu politiku adaptiramo novonastalim uslovima. Održivost kapaciteta proizvodnje i očuvanje broja zaposlenih dugujemo, pre svega, dobroj organizaciji i okrenutosti ka našim zaposlenima, ali i prema kupcima kojima smo omogućili kako izuzetne povoljnosti, tako i mogućnosti kupovine iz doma, odnosno putem naše internet prodavnice koja postoji već 10 godina, što je u ovakvim uslovima dovelo do velikog porasta prodaje ovog tipa u periodu iza nas. Isto tako, zahvaljujući našoj otvorenosti za razumevanje izazova ino tržišta na kojima smo prisutni, uspeli smo da uskladimo proizvodnju i transport robe sa specifičnim zahtevima naših kupaca, te smo zadržali prisustvo na svim osvojenim tržištima, što je u ovako teškom periodu bilo veliki izazov, ali i uspeh – rekao je za Kurir Aleksandar Ružesković, direktor marketinga kompanije Forma Ideale.

Podrška države i PKS drvnoj industriji je od suštinske važnosti za njen dalji razvoj

UGRADNJOM U NAMEŠTAJ KILOGRAM DRVETA POSTAJE SEDAM PUTA VREDNIJI

Korišćenje drveta, kao održive, obnovljive i ekološki prihvatljive sirovine, koje ne opterećuje šume i ekosistem, od suštinskog je značaja u drvnoj industriji. Na taj način se šumarstvo, prerada drveta, industrija nameštaja i papira povezuju u lanac stvaranja dodate vrednosti i postaju pravi primer kružne ekonomije kao strateške odrednice politika EU. Baš zato što je domaća drvna industrija zasnovana na domaćoj sirovinskoj bazi, koja nije neobnovljiva, veoma je važno pažljivo gazdovati tim resursom. Stručnjaci kažu da kilograma drveta, ugradnjom u nameštaj dobija sedam puta na dodatoj vrednosti. Zbog toga je, između ostalog, važno da se proizvodnja nameštaja podrži i od strane države i od strane PKS.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track