Odaberite najbolje – uredite svoj životni prostor baš kako želite!
Foto: Promo

Odaberite najbolje – uredite svoj životni prostor baš kako želite!

Forma Ideale -

Ako niste znali, fraza „odaberi najbolje“ potiče od grčke reči „eklektikós“ po kome je nazvan jedinstveni stil u uređenju enterijera, poznat kao eklektični stil.

Ono što je važno za eklektični stil je u njemu ipak preovladava jedan dominantan stil, a onda prema ličnom afinitetu dodavaju se elementi još jednog ili dva stila, ali ne više od toga, kako se ne bi dobio efekat prenatrpanosti i neukusa. Dizajneri enterijera posebnu pažnju poklanjaju izboru boja, paterna, tekstura, uređenju zidne galerije, kao važnim segmentima, a tu su, naravno, i neizostavne sobne biljke.

U okviru karakteristika dominantnog stila potrebno je voditi računa o izboru jedne upečatljive boje, kako bi kroz sitnije detalje kasnije moglo u ambijent da se doda još boja. Zidovi bi trebalo da budu svetli, a preporučljivo je da se koristi jedna neutralna boja kao povezujuća za eklektični ambijent. Dizajneri enterijera preporučuju „pantone“ plave nijanse kao dominante, a svetli drvo dekor i belu boju, kao odlične poveznice elementa, kojima se ostvaruje kohezija među delovima ambijenta. Pravi primer za to je ambijent sa foteljom ZURICH u kome su zadovoljene sve smernice ovog stila - od boje zidova, preko paterna, tekstura, dodatka toplog drvo dekora, ali i dekoracija u vidu zidne galerije i ostalih praktičnih dodataka u bojama.

Komoda SARDINIA 3K4F je takođe jedan dobar predlog i mogući izbor za eklektični ambijent, koji predstavlja upliv industrijskog stila u retro stil. Pored toga što je izuzetno praktičan komad nameštaja, ova komoda ostavlja slobodan prostor na zidu iznad, za pozicioniranje „dominantnog“ detalja, kao i galerije slika, čime se ističe poseban, artistički kutak u ambijentu.

foto: Promo

Ako imate svelte ili bele podove, kombinacija otvorenih polica, poput veće police MAURO (MXXR431) i manjih polica MAURO (MXXR331) iznad kojih se može formirati zidna galerija, može biti pravi izbor. Razmislite i o ležaju GARDA, koji svojim odlikama retro stila, čini okosnicu eklektičnog ambijenta uz dekorativne jastučiće različitih paterna, boja i tekstura, koji razbijaju koloritnu jednolikost i doprinose razvijanju odlika stila.

foto: Promo

Za radni deo ambijenta preporuka je kompjuter sto LEO, koji ne zauzima previše prostora, ima funkcionalnu ulogu u ambijentu i ne narušava karakteristike stila, a uz njega, kako preporučuju dizajneri enterijera Forma Ideale, odlično možete uklopiti baš crnu kancelarijsku stolicu, poput kancelarijske stolice NF-905.

Eklektični stil predstavlja jedan od istaknutijih savremenih stilova u dizajnu enterijera, jer daje više slobode u kreiranju životnog prostora, tj. „vetar u leđa“ da budete ono što jeste, na način na koji vam prija.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track