Najnovije vesti

RIK: Do večeras u ponoć rok za predaju izbornih lista, evo ko sve učestvuje u izbornoj trci
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

izbori 2020

RIK: Do večeras u ponoć rok za predaju izbornih lista, evo ko sve učestvuje u izbornoj trci

Izbori 2020

BEOGRAD - Rok za predaju izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji ističe u ponoć, a do sada je predato 15, a proglašeno 13 lista za parlamentarne izbore koji se održavaju 21. juna.

Nova stranka Zorana Živkovića, koja je u koaliciji sa Zelenom strankom najavila je da će listu predati u podne. Očekuje se da listu danas preda i LDP Ccedomira Jovanovića. Kako je rečeno u LDP-u, potpisi se skupljaju, lista je sastavljena i najverovatnije će biti predata popodne. Pokret slobodnih građana (PSG) predao je listu juče.

Grupa građana "1 od 5 miliona" predala je izbornu listu u sredu uveče, ali im je Republička izborna komisija dala rok od 48 sati da isprave nedostatke u pogledu pravno valjanih potpisa građana.

Listu su do sada predali SNS, SPS, SRS, Savez vojvođanskih Mađara, Aleksandar Šapić (SPAS), POKS, Ujedinjena demokratska Srbija, Stranka slobode i pomirenja Muamera Zukorlića, Metla 2020, Milan Stamatović (Zdrava Srbija), SDA Sulejmana Ugljanina, Srpska stranka Zavetnici i Narodni blok, a te liste je RIK i proglasio.

Inače, 3. juna je istekao i mandat aktuelnom sazivu Skupštine Srbije, jer su mandati poslanika potvrđeni 3. juna 2016. godine.

Novi saziv parlamenta Srbija bi trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglaĹĄenja konačnih rezultata izbora, zakazanih za 21. juni, a imajući u vidu da RIK ima 96 sati da proglasi njihove konačne rezultate.

Dakle, konačni rezultati izbora trebalo bi, ukoliko ne bude nekih značajnijih nepravilnosti, da se potvrde do 25. juna, a onda bi sednica skupĹĄtine trebalo da se održi u roku od 30 dana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...