JEDNI SLAVE, DRUGI U ŠOKU! Šešelj OČAJAN, Sergej nudi OSTAVKU, Šapić i Dačić ZADOVOLJNI! Grbović: Ovo je noć poraza!
Foto: Tanjug / Tanja Valić, Tanjug / Tara Radovanović, Tamara Trajković, Nemanja Nikolić

izbori iznenadili, jedne pozitivno, druge negativno

JEDNI SLAVE, DRUGI U ŠOKU! Šešelj OČAJAN, Sergej nudi OSTAVKU, Šapić i Dačić ZADOVOLJNI! Grbović: Ovo je noć poraza!

Izbori 2020 -

Tako stoje stvari stranke koje nisu prešle cenzus skoro da ne veruju šta ih je zadesilo.

Rezultati proteklih izbora su iznenadili - kako pozitivno, tako i negativno - mnoge stranke.

Neki su, poput radikala, očekivali prelazak cenzusa, pa su ostali u šoku kad se to nije dogodilo, te se zato lider SRS sinoć čak nije ni pojavio pred novinarima.

Istraživači javnog mnjenja su prognozirali prelazak cenzusa za Pokret slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića, ali do toga ipak nije došlo.

Funkcioner PSG Pavle Grbović nije skrivao nezadovoljstvo.

- Ovo je noć poraza - rekao je on.

U izbornom štabu PSG je sinoć je bilo veselo sve dok nisu saopšteni rezultati po kojima su oni ostali ispod cenzusa, pa su mnogi, zbunjeni i razočarani, otišli kućama ne sačekavši Trifunovićevo obraćanje. On je otvoreno rekao da je spreman da ponudi ostavku na lidersko mesto u PSG.

- Da smo dobili osam odsto, ušli sa 18 poslanika, ja bih vam rekao da nemamo šta da slavimo, kao i sad - rekao je Trifunović i dodao:

- Ponudiću skupštini ostavku, mislim da je to logičan potez.

ŠEŠELJ POBEGAO OD NOVINARA

foto: Nemanja Nikolić

Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus iako su bili sigurni da će opet sedeti u skupštinskim klupama. To je, izgleda, jako pogodilo lidera radikala Vojislava Šešelja, koji se, očajan zbog svega, nije ni obratio novinarima, već je to učinio Miljan Damjanović.

Pokret Metla 2020

JOVANOVIĆ, UPRKOS SVEMU, OPTIMISTIČAN

foto: Marina Lopičić

Član Predsedništva pokreta Metla 2020 i lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović iako nije prešao cenzus,bio je optimističan:

- Verujem da smo ostavili trag i dokazali da se može biti energičan u političkoj borbi - istakao je Jovanović.

Socijalistička partija Srbije

DAČIĆ: MI SMO VICEŠAMPIONI, BOJKOT JE PROPAO

foto: Kurir TV Printscreen

U Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) tokom cele večeri je bila pozitivna atmosfera, jer su socijalisti bili sigurni da će osvojiti oko deset odsto glasova.

- Pobednik je SNS, mi smo vicešampioni. Veoma je važno da je bojkot propao - poručio je Dačić i dodao da nekima nije pomoglo ni spuštanje cenzusa na tri odsto, te bi, rekao je on u šali, sledeći put mogao Vučiću da predloži da se izborni prag spusti na jedan odsto. Izborne rezultate Dačić je uporedio s cunamijem. Kako je rekao, ovo je sada „cunami 2“. Cunami broj jedan je pre nekoliko godina zbrisao neke partije, a sad ih je dokrajčio, rekao je Dačić.

Srpski patriotski savez (SPAS)

ŠAPIĆ: ČESTITAM POBEDNIKU, RAZGOVARAĆEMO SA SVIMA

foto: Kurir TV Printscreen

Aleksandar Šapić, lider Srpskog patriotskog saveza (SPS), sa osmehom na licu sinoć je čestitao na ulasku u parlament svim pristalicama i poručio da će oni razgovarati sa svima.

- Kad sam video izlaznost u Beogradu, malo sam se uplašio, ali smo uspeli i u Srbiji da sebe predstavimo, iako je loša izlaznost u Beogradu. Napravili smo značajan rezultat, ono što mi je drago i na šta sam ponosan jeste način ponašanja, komunikacije, obraćanja, političkog delovanja, koji je polako počeo da se oseća i vidi u drugim organizacijama. Jako smo srećni jer Srbija samo tako može da ide napred, da bude civilizovana evropska država... Atmosfera je u ovoj kampanji bila drugačija u odnosu na sve prethodne i drago mi je što je ta vrsta ponašanja počela da bude zastupljena u svim političkim organizacijama, to vidim kao naš doprinos društvu, to je moj najveći utisak i zadovoljstvo - kazao je Šapić i nastavio:

- Čekamo rezultate na Novom Beogradu, nisam puno najavljivao pobede, kako stoje stvari, biće razlika između nas i SNS u 100 do 200 glasova. Pokazali smo da može da se uspe s politikom nenapadanja, tolerancije i da se ne bavite previše drugima, nego sobom. Hteo bih da čestitam pobedniku na rezultatu, koji je bio očekivan, ali i SPS.

Ujedinjena demokratska Srbija

NAŠA POZITIVNA KAMPANJA NIJE DALA REZULTAT

Lideri Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), nakon što su u toku noći saopšteni preliminarni rezultati izbora, nisu mogli da sakriju razočaranje brojem osvojenih glasova na izborima i bilo je očigledno da su očekivali bolji rezultat. Marko Đurišić, prvi na listi UDS, rekao je da će svi iz te organizacije nastaviti da se zalažu za one vrednosti koje su promovisali, a to je moderna i evropska Srbija.

- Hteli smo da pokažemo da može da se komunicira na drugačiji način pristojnim rečnikom i pozitivnom kampanjom bez lidera, ali, nažalost, to nije dalo rezultat - rekao je Đurišić. Bojan Kostreš se zahvalio svima koji su glasali za UDS.

Ekipa kurira / Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track