Najnovije vesti

UDRUŽENJE ŽIVIMO ZAJEDNO: Osobe sa invaliditetom treba osnažiti za samostalan život i motivisati ih za rad! (FOTO)
Foto: Stefan Kojić

kreativna radionica

UDRUŽENJE ŽIVIMO ZAJEDNO: Osobe sa invaliditetom treba osnažiti za samostalan život i motivisati ih za rad! (FOTO)

OSI Informator

Osobe sa invaliditetom su posebno osetljiva grupa i suočavaju se sa mnogobrojnim problemima u svakodnevnom životu

Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad "Živimo zajedno" održalo je kreativnu radionicu na 58. Beogradskom novogodišnjem festivalu.

Radionica je bila smeštena na štandu udruženja na Beogradskom sajmu u hali 1.

Tom prilikom osobe sa invaldiitetom učestvovale su u akciji prikupljanja reciklažnog materijala (PET, MET, papirna i kartonska ambalaža), a najmlađim učesnicima u akciji Deda Mraz je dodelo igračku na poklon.

foto: Stefan Kojić

Osobe sa invaliditetom su posebno osetljiva grupa i suočavaju se sa mnogobrojnim problemima u svakodnevnom životu, koje se ogledaju u fizičkim i socijalnim preprekama, kao što su predrasude u stavovima prema invalidnosti.

Predrasude i stereotipi prema osobama sa invaliditetom dovode do diskriminacije, kojom su naročito pogođene žene sa invaliditetom, dvostruko marginalizovane zbog svog rodnog identiteta.

Glavni problemi osoba sa invaliditetom jesu neodgovarajući uslovi života, visoka stopa nezaposlenosti, siromaštvo, socijalna nevidljivost i izolacija, nepristupačnost, kako organa državne uprave, tako i kulturnih, zdravstvenih i institucija socijalne zaštite, javnog prevoza, informacija i informacionih tehnologijama.

Dragana Simić logoped koji već 14 godina radi sa osobama sa invaliditetom u Udruženju" Živimo zajedno" za Espreso je ispričala o iskustvima rada sa osobama sa invaliditetom kao i o njihovim impresijama:

foto: Stefan Kojić

- Ja dajem uvek svoj maksimum, a oni verovatno prime minimum onoga što im predstavimo. Cilj ove radionice koju organizujemo je usmeren na unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Ima ih raznih, ali o njima treba potvrda da oni mogu da proizvedu nešto što je korisno. U radionici prave razne predmete od recikliranog materijala i to prodajemo kad god imamo prilike. Njihova sreća je neizmerna kada im kažemo da je nešto što su oni napravili neko kupio i da su oni zaradili novac. Osećaju se korisno. Na taj način se oni motivišu za dalji rad i osnažuju za samostalni život - započinje priču logoped, dok je deca i odrasle osobe sa invaliditetom vuku za rukav i sve vreme zapitkuju.

- Najviše mi je drago što sam stariju osobu koja nije umela da priča naučuila za kratko vreme da govori. Veliki je to trud i napredak. Toj osobi nije niko hteo godinama da se posveti, a trebalo je i moglo je. I vidite. Ima šanse i nade. Sa njima treba raditi i posvetiti im pažnje, ne treba ih ostaviti i zanemariti ih - objašnjava Dragana.

Udruženje "Živimo zajedno" podstiče aktivaciju i socijalizaciju, razvoj novih znanja, veština i sposobnosti.

- U našem udruženju imamo razne aktivnosti. Mi funkiconišemo kao jedna radionica. Organizujemo grupne individualne, socioedukativne, savetodavne i radno-okupacione, kreirane prema potreba, interesovanjima i mogućnostima korisnika. Nedavno smo bili u Skoplju na predstavi. Organizujemo i glumačke sekcije. Oni to najviše vole. Dosta vremena, pažnje i volje posvećujemo korisnicima. Ovde imamo korisnike koji su sa nama preko 15, 20 godina. Ovde su se desile prve ljubavi i prava prijateljstva - kaže za Espreso Nataša Bulatović koja svakodnevno daje svoj maksimum korisnicima.

foto: Stefan Kojić

Na godišnjem nivou Udruženje poseti oko 800 korisnika. Stalno dolazi novi. Oni koji dolaze povremeno su osobe koje imaju svoju porodicu, roditelje, staratelje.

- Imamo i beskućnika koji nam svraća povremeno. Obučemo ga, jede kod nas, malo se družimo, a on je najveseliji od svih -tvrdi Dragana.

Mi smo saradnju ostvarili sa brojnim domaćim i međunarodnim organizacijama, institucijama i kompanijama. Od samih korisnika nemamo zaradu, jer je članarina simbolična. Novac nije primaran, mi ovde volontiramo - objašnjavaju iz Udruženja i ističu da najveću kreativnost osobe sa invaliditetom izražavaju u toku radnih okupacija poput reciklaže. Ovo su samo neki od predmeta koje su napravili naši korisnici:

U razgovoru za Espreso od osoba sa invaliditetom saznajemo da je njihov glavni razlog dolaska u Udruženje prvenstveno druženje, sticanje prijateljstava i rad. Iz povremenih susreta, grupa samopodrške i radionica stvorila su se prijateljstva koja traju godinama kao i radne navike.

Udruženje realizuje još i program treninga za samostalno stanovanje, pruža podršku korisnicima prilikom zapošljavanja i samozastupanja, savetodavnu i pravnu pomoć porodicama, organizuje posete institucijama za trajni smeštaj i mnogo toga drugog, uvek se vodeći principom da je jedino potrebno direktno reagovati na ispoljene potrebe korisnika i njihovih porodica i angažovati se u rešavanju njihovih problema.

Volonteri u Udruženju se trude da u svom radu razvijaju osetljivost za probleme korisnika, fleksibilnost, potencijale za razvoj na svim poljima, iskustvo za razvijanje tradicije i otvorenost za nove inicijative. Ovakvim modelom teže da maksimalno mobilišu snage samih korisnika, izbegnu birokratizaciju i krutost u rešavanju problema i oslanjanju na ustaljene procedure.

1 / 17 Foto: Stefan Kojić

Osobe sa invaliditetom se susreću se sa velikim brojem prepreka u društvu kako bi postigli punu ravnopravnost. Oni kao i svi ljudi imaju iste potrebe i svaka osoba s invaliditetom mora biti isto tretirana, zato moramo da nastavimo mi kao građani ali i svi nadležni organi da podsetimo na prepreke koje ćemo polako otkloniti.

(Espreso.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...