ODRŽAN 6. STRUČNO-NAUČNI SKUP: Međunarodno učešće „Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju“
Foto: Promo

smetnje u razvoju

ODRŽAN 6. STRUČNO-NAUČNI SKUP: Međunarodno učešće „Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju“

OSI Informator -

U subotu i nedelju, 25.-26. maja u sali 1 opštine Novi Beograd je održan stručno-naučni skup sa međunarodnim učešćem AKTUELNOSTI U EDUKACIJI I REHABILITACIJI OSOBA SA SMETNjAMA U RAZVOJU.

Skup je organizovao Resurs centar za specijalnu edukaciju i Asocijacija za kognitivnu rehabilitaciju iz Beograda a pomoć pri organizaciji i realizaciji skupa je pružio opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd".

foto: Promo

Skup je otvorio predsednik organizacionog i programskog odbora prof.dr Goran Nedović istakavši da je cilj ovog skupa pre svega upoznavanje stručne i naučne javnosti sa aktuelnim tendencijama u radu sa decom, mladima i odraslim osobama sa smetnjama u razvoju kao i razmena znanja i iskustava između stručnjaka, istraživača i aktivista koji se iz perspektive različitih naučnih disciplina teorijski i praktično bave edukacijom i rehabilitacijom osoba sa smetnjama u razvoju. On se posebno zahvalio na razumevanju i podršci oko organizacije skupa predsedniku opštine Novi Beograd, Aleksandru Šapiću i direktorki opštinskog Centra, Milka Milovanović-Minić .

Ispred opštine Novi Beograd, zahvalnicu je primila Milka Milovanović-Minić obrativši se velikom broju prisutnih profesora i kolega iz Srbije i celog regiona rečima: " Ponosni smo što ćemo u naredna dva dana kao domaćin skupa biti mesto susreta sjajnih stručnjaka i profesionalaca u oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije koji će razmenjivati svoja iskustva, znanje i ideje oko unapređenja kvaliteta života i svakodnevnog funkcionisanja pre svega dece i mladih sa invaliditetom i njihovih porodica i što ćemo tako doprineti razvoju struke".

foto: Promo

Na konferenciji je učestvovalo 195 ucesnika i to 170 iz zemlje i 25 iz inostranstva (SAD, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija).

Prisutne kolege su mogle da čuju 75 izlaganja, od cega 52 usmena saopstenja i 23 poster prezentacije iz oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Na skupu su učestvovali i svoje radove predstavili profesori i studenti sa Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Prizrenu, Cetinju, Indijani.

Na skupu je saopšten veliki broj vrlo interesantnih i značajnih stručnih radova među kojima i rad: Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" - inovativna i jedinstvena ustanova socijalne zaštite lokalnog karaktera u okviru koga je predstavljen spektar aktivnosti opštinskog Centra kao i ciljevi i zadaci koje Centar ostvaruje samostalno i u saradnji sa partnerima, sa posebnim osvrtom na rezultate dosadašnjih, realizovanih aktivnosti ali i na predstavljanje onih koje su planirane za period koji je pred nama.

Centar svojim mnogobrojnim aktivnostima deluje na umrežavanje različitih aktera iz sfera obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Takođe, Centar ostvaruje značajan uticaj na medijsku vidljivost vulnerabilnih grupa građana kroz kontinuiranu saradnju sa elektronskim i štampanim medijima. Svojom proaktivnom ulogom na lokalnom nivou doprinosi dugoročnijoj održivosti različitih usluga namenjenih starima, deci i osobama sa invaliditetom kroz povezivanje različitih socijalnih aktera.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track