Miščevićeva u Briselu: Srbiju od danas tretiraju kao buduću članicu EU

Nova etapa na putu ka članstvu u EU

Miščevićeva u Briselu: Srbiju od danas tretiraju kao buduću članicu EU

Politika -
To znači jedan partnerski odnos ali isto tako i mnogo viši nivo ocenjivanja onoga što je do sada urađeno, navela je šefica tima za pregovore sa Evropskom unijom

BEOGRAD - U Briselu je počeo eksplanatorni skrining u okviru pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, a sastanku prisustvuje delegacija Vlade Srbije.

Šefica tima za pregovore Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je danas u Briselu da je početak upoznavanja s "pravnom tekovinom", zakonima i propisima EU u pravosuđu i temeljnim pravima, ocenjen kao "istorijski momenat" ne samo u Srbiji već i u Evropskoj komisiji.

Prema njenim rečima, u Evropskoj komisji naglašeno je da on danas "počinje potpuno novi tretman Srbije, ne više kao treće države već kao buduće članice EU".

"To znači jedan partnerski odnos ali isto tako i mnogo viši nivo ocenjivanja onoga što je do sada urađeno", rekla je Miščevićeva posle prvog dela sastanka u Briselu.

Tanja Miščević je kazala da se danas razgovaralo o sudijama, tužiocima, nosiocima pravosudnih funkcija i osnovnim principima pravosduja kao i da su preko web-linka sa Beogradom tok skrininga mogli da prate i članovi srpskog parlamenta, predstavnici civilnog društva i država članica EU.

U prvom delu današnjeg sastanka, rekla je Tanja Miščević, članovi srpskog tima preneli da su krajnje pripremljeni za taj prces i "ne samo tehnički spremni za rad u važnim oblastima kao što su pravosuđe i osnovna prava".

Prema njenim rečima, srpska strana je predstavila svoj tim i ljude koji će se baviti pregovorima, a to je bila i prva prilika da se postave neka pitanja i dobiju odgovori. Miščevićeva je istakla da je kao šef pregovaračkog tima veoma zadovoljna kvalitetom, brojem i zainteresovanošću ljudi da razumeju materiju kojom se bave.

Evropska komisija će u petak srpskog ministra pravde Nikolu Selakovića i glavnog pregovarača Tanju Miščević podrobno upoznati s "pravnom tekovinom", zakonima i propisima Evropske unije u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu EU - Srbija.

"Nema tu ničeg spektakularnog - to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima", kaže Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

U Beogradu, međutim, početku skrininga pridaju veliki značaj i vide ga kao važan korak na putu Srbije u EU. Visoki zvaničnici i stručnjaci u srpskoj delegaciji će time, zajedno s Evropskom komisijom, krenuti u dubinsku analizu - "skrining" (screening) usaglašenosti srpskih zakona sa pravom i odredbama Evropske unije za svakog poglavlje budućih pregovora o ulasku Srbije u redove EU.

Selaković je ranije objasnio da je poglavlje 23 -poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava ceo pregovarački proces.

Evropska unija je odlučila da ubuduće sve pregovore o članstvu počinje ključnim poglavljima pravosuđa i osnovnih prava, kao i vladvine zakona, što je već učinjeno u pokrenutim pregovorima s Crnom Gorom. Tome se daje najveći značaj i celokupni pregovori o članstvu ne mogu biti okončani, ako se ova dva poglavlja ne završe uspešno.

Tim Evropske komisije predvodi šefica "Jedinice za Srbiju" Mirjam Feran, a početkom decembra će srpska strana biti pozvana da Evropskoj komisiji podnese iscrpan izveštaj o tome u kolikoj meri je Srbija spremna za pregovore o Poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. Na osnovu toga će EK sačiniti sveobuhvatnu analizu za Savet ministara EU.

Uz usvajanje "okvira za pregovore" koji upravo razmatraju vlade zemalja EU, i rezutata "skrininga", Savet ministara i lideri EU -Evropski savet trebalo bi da daju konačno "zeleno svetlo" za početak pregovora sa Srbijom, najkasnije u januaru iduće godine.

Sutra i u četvrtak će srpska strana dobiti tumačenja o pravnoj tekovini EU kad je reč o delotvornom pravosudnom sistemu, nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformama pravosuđa u zemljama EU.

Kad su u pitanju temeljna prava, stručnjaci u EK će ukazati na konvencije Saveta Evrope i drugih međunarodnih tela, koje su ugrađene u zakonodavstvo EU. Takođe će obrazložiti odredbe temeljnog akta EU, Ugovora iz Lisabona, i stavke koje se tiču građanskih prava i sloboda, bezbednosti, kao i, pored ostalog, manjinskih i kulturnih prava, suzbijanja rasizma i netrpeljivosti prema strancima.

To uključuje i pravo da se glasa i bude kandidat na izborima za Evropski parlament, pravo slobodnog kretanja i boravka u svim zemljama EU, kao i pravo da se glasa na opštinskim izborima tamo gde građanin neke članice EU ima boravak.

Ružić:Početak skrininga, veliki dan za SrbijuMinistar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić u razgovoru sa delegacijom Odbora za evropske poslove Parlamenta Danske istakao je da je danas veliki dan za Srbiju koja eksplanatornim skriningom otvara novu etapu na putu prema članstvu u Evropskoj uniji, kao i da Srbija očekuje dalju podršku te zemlje u evrointegracijama.Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije, Ružić je zahvalio Kraljevini Danskoj na podršci evropskim integracijama Srbije i naglasio da Srbija očekuje dalju podršku te zemlje za dobijanje datuma za održavanje Međuvladine konferencije.Ministar je dodao i da je Vlada Srbije u potpunosti spremna i odlučna da do kraja sprovede sve potrebne reforme u oblastima pravosuđa, ekonomije, ljudskih i manjinskih prava, kao i važnost implementacije briselskog sporazuma, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja