BANKROT BEOGRADA: Đilas umešan u afere teške 1,3 milijarde evra!

Upropastio prestonicu

BANKROT BEOGRADA: Đilas umešan u afere teške 1,3 milijarde evra!

Politika -
Bivši gradonačelnik uspeo da Grad uvali u dugove, dok je desetine miliona evra otišlo na malverzacije i nameštene tendere. U isto vreme Đilas srozao ugled Demokratske sranke i zgrnuo milione preko "Dajrekt medije"

BEOGRAD - Skinuo nam kožu s leđa. Bukvalno!Dragan Đilas, gradonačelnik u tehničkom mandatu koji je glavni grad vodio poslednjih pet godina, uspeo je da Beograđane uvali u bulu tešku neverovatnih 1, 3 milijardi evra! Iako je sam lider DS podvlačio da je on pre svega menadžer, izgleda da mu to menadžerisanje baš i ne ide od ruke. Bar kad je reč o interesima Beograđana. Zaduženi do gušeNaime, Đilas je Grad Beograd zadužio za oko 900 miliona evra - 450 miliona evra je dug Grada, a isto toliko je i dug javnih preduzeća čiji je on osnivač. U crno nas je zavio i novi most, čija je izgradnja navodno koštala 190 miliona (kako je tvrdio Đilas), dok je tadašnja opozicija tvrdila da je na njegovu izgradnju otišlo već 450 miliona. Kako kažu upućeni, bacili smo oko 300 miliona evra zahvaljujući Đilasu, jer je za toliko preplatio gradnju mosta. Naime, za 450 miliona evra, koliko je koštao most, Francuzi bi čak tri puta premostili Savu - najviši drumski most na svetu, Mijo u Francuskoj, koštao je oko 400 miliona evra, a ima čak sedam pilona, dok naš ima samo jedan. A to je tek početak. Da bi Đilasov most bio funkcionalan, tek ćemo plaćati!

Prema rečima urbaniste Branislava Jovina, projektanta Mostarske petlje i pristupnih saobraćajnica na mostu Gazela, to će koštati 2,4 milijarde evra. Da sramota bude veća, čak devet miliona evra dato je da se ubrzaju radovi na mostu kako bi bio svečano otvoren u novogodišnjoj noći!

U ukupan ceh Đilasove vladavine svakako treba ubrojati i obnovu Bulevara kralja Aleksandra, koju su gradske vlasti preplatile za „tričavih“ šest miliona evra, zbog čega se umešala i policija! Obnova Bulevara 2010. godine koštala je oko 17 miliona evra, posao na tenderu dobila je firma koja nije ispunjavala uslove, a pride je posao preplaćen, i to za oko 600 miliona dinara. Beograđani su šest miliona evra platili i ugradnju validatora u vozila GSP iako je bilo logično da firma „Apeks solušns tehnolodži“, koja je dobila posao uvođenja sistema „bus-plus“, to uradi besplatno. Za šest miliona evra Beograđani su oštećeni i prilikom ugradnje zarđalih podzemnih kontejnera, koji se stalno kvare, te se novac iz gradske kase izvlači i za njihovu popravku.

Krivična odgovornostAnalitičar Dušan Janjić ocenio je Đilasov rad dok je bio gradonačelnik kao veoma loš.- Đilas je sigurno gore vodio Beograd nego Branko Pešić ili Bogdan Bogdanović. To je period planiranih promašaja, a uzećemo kao primer Most na Adi, koji je svakako trebalo da se radi, ali pod drugačijim uslovima i na drugom mestu. Trebalo bi krivično preispitati da li je reč o tome da je neko želeo da uzme novac. Drugi loš projekat jeste Bulevar kralja Aleksandra, pri čemu je naneta velika šteta infrastrukturi. Urbanizam od 2000. godine, pa do danas nalazi se pod kontrolom mafije, a pritom su izgubljene velike zelene površine. Reč je o osionoj volji da se Beograd uništi! Kao da je grad vodio neko ko ga mrzi - kaže on.

Skener

Ko je Dragan Đilas?Kako je rastao dug Beograda, uvećao se konto gradonačelnika! Đilas se u maju prošle godine častio vilom na Senjaku, vrednom oko milion evra. Kupio je i dupleks na Vračaru, tik uz Hram Svetog Save, za šta je iskeširao 700.000 evra. Prema rečima Aleksandra Vučića bogatstvo Đilasa uvećalo se 800 puta otkako je došao na vlast.

Otrov za DS

Otkako je došao na čelo DS, Đilas je vrtoglavo srozavao njen ugled. Od stranke, koja je imala više od 21 odsto glasova, napravio je partiju kojoj analitičari danas prognoziraju rejting oko 13. Kad je preuzeo DS od Tadića, najavio je preko potrebnu reformu, ali partiju i dalje potresaju unutarstranački sukobi.

Partner sa tajkunima

Iako danas gotovo svi mediji pišu o aferama u koje je umešan Dragan Đilas ili neko od njegovih saradnika, u vreme kad su se dešavale građane Srbije o tome su smeli da obaveštavaju samo novinari Kurira, CINSA i BIRNA. Izveštavali smo o sumnjivom poslovanju gradonačelnikove firme „Dajrekt medija“ s poslovnim partnerima Grada, o njegovom skrivenom vlasništvu u dnevnom listu Pres, koji je držao s Miškovićem, a čijim je otvaranjem pokušao da ugasi Kurir. „Dajrekt medija“ je poslovala i s televizijom Studio B, čije finansiranje pomaže Grad, što praktično znači da je Đilas za sebe uzimao novac iz gradske kase. Poslovao je i sa RTS po povlašćenim uslovima. Nije tajna da je upravo preko reklamnog prostora kontrolisao gotovo sve medije u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja