BRISEL: Radne grupe Beograda i Prištine o izborima na Kosmetu

Uoči 3. novembra

BRISEL: Radne grupe Beograda i Prištine o izborima na Kosmetu

Politika -
Sastanak je sazvan na inicijativu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton nakon susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Njujorku

BRISEL - U Briselu danas počinje sastanak radnih grupa Beograda i Prištine koji će sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju pokušati da reše nesuglasice vezane za održavanje lokalnih izbora na Kosovu.

Kako je rečeno u briselskim diplomatskim krugovima, sastanak je sazvan na inicijativu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton nakon susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nikolić je tom prilikom upozorio Ešton da prištinska Centralna izborna komisija opstruira izbore time što ne dozvoljava velikom broju srpskih birača da se upišu u birački spisak.

"Zatražio sam (od Ešton) da odmah obezbedi regularnost izbora, pošto se dovodi u pitanje naša mogućnost da ubedimo Srbe da izađu na izbore", rekao je Nikolić u intervjuu koji je juče objavljen u “Vol strit džurnalu”.

Ešton, koja se još uvek nalazi u Njujorku, je nakon toga organizovala sastanak dveju strana sa delegacijom OEBS u sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, rekli su diplomatski izvori.

Beogradsku delegaciju predvodiće državni sekretar u vladi Srbije Veljko Odalović i savetnik predsednika Nikolića Marko Đurić.U kabinetu visoke predstavnice tvrde da je reč o rutinskom sastanku koji je deo priprema za izbore, koji su zakazani za 3. novembar.

“Rad se nastavlja i to je deo procesa”, rekla je za portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track