LONDON: Vučić radi za bolju Srbiju i biće premijer!

List Ekonomist

LONDON: Vučić radi za bolju Srbiju i biće premijer!

Politika -
Nedeljnik piše da Vučić popularnost duguje činjenici da ga birači vide kao nekoga ko "deluje u širem nacionalnom interesu" i da dva poslednja istraživanja pokazuju da 66 odsto ispitanika želi da ga vidi na mestu premijera

LONDON - Prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić naredne godine će konsolidovati svoju poziciju, i nakon verovatnih prevremenih parlamentarnih izbora, preuzeti vođenje vlade, piše londonski Ekonomist. Ugledni nedeljnik u tekstu "Aleksandar Vučić: Čovek na zadatku", piše da je on danas najuticajniji političar u Srbiji, i da svoju popularnost duguje činjenici da ga birači vide kao nekoga ko je "stavio sebe iznad uskih ličnih i partijskih interesa" i "deluje u širem nacionalnom interesu".

"Njegov cilj da dođe do rezultata u evropskim integracijama i borbi protiv korupcije, imponuje biračima koji su navikli na političare koji daju obećanja, ali ih ne ispunjavaju", navodi se u tekstu i dodaje da dva poslednja istraživanja pokazuju da 66 odsto ispitanika želi da ga vidi na mestu premijera. Nedeljnik podseća da u vreme održavanja poslednjih parlamentarnih izbora Vučić nije figurirao kao ključni igrač, već su sve oči bile usmerene ka Tomislavu Nikoliću koji je pobedio Borisa Tadića i Ivici Dačiću od koja je zavisilo formiranje nove vlade.

"Mnogi su mislili da će Vučić biti "treća violina" u timu sa mogo iskusnijim igračima kao što su Dačić i Dinkić, ali je on postao glavna snaga u vladi i najpopularniji političar u Srbiji", ocenjuje Ekonomist. Londonski nedeljnik ističe da je četrdesetdvogodišnji potpredsednik vlade prošao dug put od nacionalističke Srpske radikalne stranke, i ministra informisanja u vladi sa SPS-om, preko dva pokušaja da osvoji gradonačelničko mesto u Beogradu, do osnivanja nove stranke sa Nikolićem pre pet godina.

"Mnogi koji su bili skeptični prema pro-EU orijentaciji Nikolića, Vučića i SNS, trebalo bi da promene svoje poglede nakon proteklih godinu dana. Uz brzinu vrednu pažnje, i uz snažno vođenje Vučića, koji radi po 12 sati dnevno, sedam dana u nedelji, vlada je pokrenula energičnu kampanju protiv korupcije, koja je rezultirala istragama i hapšenjima u velikim slučajevima", navodi se u tekstu.

Ekonomist pominje i razgovore sa vlastima u Prištini, koji su "doveli do istorijskog dogovora sa Kosovom", kao i napredak u razgovorima sa EU, koji bi mogao da dovede do otpočinjanja pregovora u januaru 2014. godine. "Uz sve to, Vučić i vlada su bili uspešni u privlačenju stranih investitora u zemlju, uključujući i arapske investitore iz Abu Dabija i Katara".

Ekonomist ocenjuje, da je iznad svega, Vučić pokazao da može da bude politički pragmatičan. "To je značilo prihvatanje neprijatnih koncesija oko Kosova, da bi se otvorio put ka članstvu u EU. Vučić to nije krio, i njegova iskrenost mu je pružila podršku (kod birača). To je upadljiva razika u odnosu na prethodnu vladu, koju je vodio DS, koja je sakrivala teško pitanje Kosova i članstva u EU", naglašava Ekonomist.

Nedeljnik zaključuje da se pragmatičan pristup video i nedavno kada je Vučić predložio osobe van političkih partija za ministre. "Pod pretpostavkom da vlada otvori pregovore sa EU u januaru, Vučić će verovatno tražiti raspisivanje prevremenih izbora u prvoj polovini 2014. godine, na osnovu kojih će formalizovati svoju poziciju najmoćnijeg političara u zemlji", ocenjuje Ekonomist.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track