Najnovije vesti

NIKOLIĆ U STRAZBURU: Ponašanje Prištine nedopustivo
Foto: Fonet

Da se uključi Savet Evrope

NIKOLIĆ U STRAZBURU: Ponašanje Prištine nedopustivo

Politika
Ako nijedna od organizacija kojima smo se obratili ne reaguje, Srbija će preispitati svoju odluku da podrži održavanje izbora na KiM, na čiju regularnost ne može da utiče, naveo je predsednik Srbije

STRAZBUR - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u Strazburu da je ponašanje prištinske administracije u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji nedopustivo i pozvao Savet Evrope da pomogne da ti izbori budu regularni i nepristrasni.

"Ako nijedna od organizacija kojima smo se obratili ne reaguje, a samo tako može da se izmeni stav Albanaca, Srbija će preispitati svoju odluku da podrži održavanje izbora koje nije organizovala i ne može da utiče na njihovu regularnost", poručio je Nikolić pred Parlamentarnom skupštinom SE.

Nikolić je podsetio da je Srbija pozvala Srbe da učestvuju na lokalnim izborima koje organizuje Priština u želji da srpska zajednica dobije legitimne i legalne organe priznate od strane međunarodne zajednice.

"Možda je to problem za Prištinu ali mi smo to učinili iskreno, u veoma teško vreme, kada nas zbog tog čina neki neistomišljenici u Srbiji otvoreno nazivaju izdajnicima", ukazao je Nikolić i dodao da se sada očekuje iskrenost i od druge strane.

Prema njegovim rečima, ponašanje prištinske administracije prema Srbima koji imaju pravo glasa na izborima je nedopustivo.

"Prištinska Izborna komisija bezobzirno briše iz biračkih spiskova Srbe koji imaju pravo glasa, odbija da lista koju podržava Srbija ima predstavnika u Izbornoj komisiji i na biračkim mestima. To mora da zabrine Savet Evrope. Bez učešća Srbije nema razvoja demokratije i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji", naglasio je Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, radi se o primeni demokratskih principa o koje ne mogu da se ogluše čak ni one države članice koje su priznale nezavisnost takozvane države Kosovo.

"Srbija je prepustila upravljanje delom svoje teritorije Ujednijenim nacijama i sprovođenje demokratskih i regularnih izbora na tom delu teritorije nema nikakve veze sa priznavanjem ili nepriznavanjem Kosova i Metohije", istakao je predsednik Srbije.

"Ako vaša pomoć izostane, morao bih samom sebi da kažem da sam uzalud potrošio godinu svog mandata koja je, iskreno sam ubeđen, donela prekretnicu u odnosima celog sveta prema Srbiji, i da priznam sebi da me u borbi za bolje odnose u Srbiji ali i na Balkanu nisu podržali oni od kojih sam učio kako se sprovode načela Saveta Evrope", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da ne želi da veruje da postoje selektivna demokratija i selektivna pravda.

"Primer koji sam izložio biće pravi test, koji će ući u anale ili kao primena demokratskih principa ili kao primer odstupanja od tih principa", ukazao je on.

Prema Nikolićevim rečima, Srbija pridaje veliki značaj i konstruktivno pristupa dijalogu Beograda i Prištine koji se pod pokroviteljstvom EU.

Uz podsećanje da je na inicijativu Beograda dijalog podignut na najviši politički nivo i da su dogovori obavezujući, Nikolić je ukazao da je dijalog do sada rezultirao zaključivanjem Prvog sporazuma o principima koji uređuju normalizaciju odnosa.

"Verujemo da će ovaj sporazum doprineti ukupnoj regionalnoj stabilnosti i saradnji, kao i da će suštinski doprineti procesu integracije Srbije u EU. Čvrsto stojimo na stanovištu da samo rešenja koja u sebi nose element kompromisa - odnosno koja nisu zasnovana na jednostrano prihvatljivim predlozima - mogu doprineti trajnom prevazilaženju svih otvorenih pitanja", naveo je on.

Uz to, Srbija je nedavno konstruktivno pristupila predlogu generalnog sekretara SE Torbjorna Jaglanda, za interakciju SE sa privremenim institucijama na KiM, na funkcionalnoj osnovi, kao i u vezi sa upotrebom asteriska i fusnote prilikom pominjanja Kosova u vezi sa zajedničkim projektima EU i SE u svim zvaničnim dokumentima organizacije.

"Uveren sam da će Savet Evrope i dalje dosledno poštovati teritorijalni integritet i suverenitet svojih članica, trajno poštujući svoj stav da ostane statusno neutralan iako je većina članica, iz ovih ili onih razloga, priznala samoproklamovanu i jednostranu odluku većine građana albanske nacionalnosti o ocepljenju Kosova i Metohije od Srbije", rekao je Nikolić.

 Napominjući da se ove godine navršava 10 godina od prijema Srbije u SE, Nikolić je rekao da su doprinos i pomoć te organizacije dragoceni su za razvoj demokratije u Srbiji.

"Hoćemo i dalje i više - kako prava tako i odgovornosti, zato što je naše opredeljenje za dalju partnersku saradnju trajno. Želimo sa svima vama ostvarimo zajednički cilj: da svi građani Evrope pođednako uživaju plodove vladavine prava, ljudskih prava i demokratije, jedinom putu koji vodi do izgradnje trajne stabilnosti i prosperiteta na našem kontinentu", rekao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, od prijema u SE Srbija je ostvarila značajan napredak i skoro u potpunosti ispunila obaveze i dužnosti preuzete prilikom prijema.

Srbija, istakao je, pridaje veliki značaj jednom od osnovnih principa SE - vladavini prava i proteklih meseci aktivnosti Vlade Srbije u toj oblasti bile su najviše usmerene na rešavanje gorućih problema u pravosudnom sistemu.

Reforma pravosudnog sistema zasnovana na Nacionalnoj strategiji ima pet ključnih načela: nezavisnost, nepristrasnost i kvalitet pravde, stručnost, odgovornost i efikasnost, dok je opšti cilj Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije da se ta prepreka ekonomskom, socijalnom i demokratskom razvoju Srbije otkloni u najvećoj mogućoj meri, dodao je predsednik.

On je naglasio da problemi sa kojima se Srbija suočava nisu laki, kao i da put za njihovo rešavanje nije jednostavan i zahteva vreme.

Nikolić je, takođe, rekao da Srbija podržava inicijativu generalnog sekretara za unapređenje monitoring mehanizama Saveta Evrope.

Nikolić je u obraćanju pred PS SE još jednom potvrdio nedvosmislenu privrženost Srbije evropskim vrednostima.

"Raduje me da je takvo opredeljenje prepoznato i od strane naših međunarodnih partnera. Drugim rečima, postali smo odgovoran, iskren i pouzdan partner, koji nastoji da realistično sagleda probleme i njihovom rešavanju pristupi na konstruktivan i efikasan način, u duhu dijaloga i tolerancije", rekao je on, dodavši da Srbija može da se pohvali vidljivim rezultatima.

Pokretanje ekonomije je problem kome ćemo posvetiti najviše pažnje u predstojećem periodum, poručio je Nikolić, dodavši da je jasan cilj kome stremimo izgradnja Srbije kao respektabilnog člana porodice evropskih naroda, što će doneti dobrobit svim našim građanima.

Kada je reč o pitanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, Nikolić naglašava da Srbija pridaje posebnu pažnju daljim aktivnostima na realizaciji Rezolucije PŠE na osnovu Izveštaja Dika Martija iz 2011.

"Parlamentarna skupština mora da bude zainteresovana za ishod svoje Rezolucije i ispita dokle se stiglo u rasvetljavanju tih zločina, kako sve ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru", istakao je on.

Nikolić je dodao i da je rešavanje svih preostalih problema i nesporazuma na prostoru bivše Jugoslavije bitan element politike Srbije u regionalnim odnosima i da ona već sada daje impozantne rezultate.

Podsetivši da je Narodna skupština usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici , Nikolić kaže da su "na redu drugi, koji bi trebalo da pokažu šta osećaju prema zločinima koje su počinili pripadnici njihovih naroda i da li saosećaju sa srpskim žrtvama".

On je još dodao da Srbija snažno podržava sve države u regionu na njihovom putu evropskih integracija.

"Sve što je dobro za region - dobro je i za Srbiju", ističe Nikolić.

"Članstvo u EU put je za održivu razvojnu politiku regiona. Zato smo ubeđeni da će Srbija za sobom, svojim primerom, ka EU povući i ostale države Balkana, koje često netačno nazivate Zapadnim Balkanom.

Balkan se nalazi i zapadno od Bosne i Hercegovine. Ponižavajuće je stanovište da se članstvom u EU izlazi iz Balkana. Srbija će ostati Balkanska zemlja i kada postane član EU", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić se osvrnuo i na odluku da ne bude održana gej parada u Beogradu.

"Nemojte prestrogo da sudite o Srbiji što zbog ugrožene bezbednosti ogromnog broja građana u Beogradu nije dozvolila održavanje Parade LGBT osoba. Ne sme da se desi da zbog toga propadne jednoipogodišnji rad na ispunjavanju evropskih standarda. Mi ćemo vrlo brzo da budemo spremni za slobodno ispoljavanje te različitosti. Molim vas da razumete - bilo bi nehumano da unapred predviđamo žrtve i da broj povređenih lica ili izgubljenih života, makar na kojoj strani da su, odluči da li je održavanje skupa bilo opravdano ili ne", rekao je on.

Nikolić je još dodao da Srbija posebnu pažnju posvećuje unapređenju položaja svih naših nacionalnih manjina, ali i da očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u drugim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima SE.

"Pred Srbijom je velika šansa. Uveravam vas da je nećemo propustiti. Svi naši potencijali biće iskorišćeni kako bi naša zemlja u svakom domenu bila u potpunosti evropska, u skladu sa osnovnim vrednostima Saveta Evrope - zaštitom ljudskih prava, vladavinom prava i demokratijom", zaključio je Nikolić.

 

Ujedinjena albanska država neprihvatljiva za Srbiju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da ujedinjena albanska država na Balkanu nije prihvatljiva za Srbiju.

 

"Mislim da je to (formiranje jedinstvene albanske države) neprihvatljivo ne samo sa Srbiju, nego i za EU", rekao je Nikolić odgovarajući na pitanja poslanika na zasedanju Parlamentarane skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, on je kazao da se Beograd zalaže za dobre odnose sa Zagrebom i istakao da prošlost treba staviti na stranu.

 

"Prošlost je za izučavanje. Može da služi kao opomena. Živi se danas i sutra", rekao je Nikolić.

 

Nikolić je rekao da će krajem oktobra u posetu Beogradu doći predsednik Hrvatske Ivo Josipović i izrazio nadu da će i to biti prilika za dalje unaprednjenje odnosa dve zemlje koji, kako je ocenio, velikim delom određuju odnose ne samo zemalja bivše SFRJ, nego i celog Balkana.

 

http://www.youtube.com/watch?v=0Ezf_fxeSnY

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...