VETO ZA PREMIJERA: Samo Dačić ne sme na Kosovo
Foto: Zorana Jeftić

Još jedna skandalozna odluka kosovske vlade

VETO ZA PREMIJERA: Samo Dačić ne sme na Kosovo

Politika -
Zabrana ulaska na Kosmet u vreme predizborne kampanje ne važi za sve srpske zvaničnike, već samo za srpskog premijera, poručila kosovska ministarka Vljora Čitaku

BEOGRAD - Udar na premijera!Ivica Dačić je jedini srpski zvaničnik kome je zabranjen ulazak na Kosovo, poručila je Vljora Čitaku, kosovska ministarka za evrointegracije. Ona je na svom Tviter nalogu napisala da je došlo do nesporazuma kada je rečeno da zabrana važi za sve srpske političare.- Došlo je do zabune. Nema zabrane za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo. Samo smo rekli NE Dačiću. To je sve - napisala je Čitaku.Ugroženi pregovoriMeđutim, pre nje, Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova, izjavio je da je odluka prištinskih vlasti definitivna i da na nju neće uticati pritisak koji će Srbija vršiti u Briselu.- Nijedan zvaničnik Srbije neće moći da uđe na Kosovo dok traje predizborna kampanja - rekao je Hodžaj.Premijer Dačić zapretio je da će zbog takve odluke Prištine prekinuti dijalog i poručio da je na taj način ozbiljno ugroženo sprovođenje briselskog sporazuma.- Srbija će znati koje će poteze vući i kako da reaguje i sve ovo će znatno uticati na pregovarački proces Beograda i Prištine u Briselu - rekao je Dačić.Iako nije komentarisala najnoviji incident na beogradsko-prištinskoj političkoj sceni, reagovala je ekspresno Ketrin Ešton, visoka predstavnica za spoljnu politiku. Posle izjave premijera Srbije Dačića da će preispitati nastavak pregovaračkog procesa s Prištinom zbog zabrane kosovskih vlasti da poseti pokrajinu, baronica se juče oglasila saopštenjem u kome poziva premijere Ivicu Dačića i Hašima Tačija na novu rundu razgovora već za ponedeljak 7. oktobra u Briselu.Bez komentara o krizi- Cilj sastanka je da se analizira napredak u primeni briselskog sporazuma, a posebno uoči lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra - navodi se u saopštenju Eštonove.Međutim, nigde se ne spominje novonastala kriza. Ni Maja Kocijančič, portparolka Eštonove, nije htela ništa da komentariše, uz napomenu da se Brisel prati situaciju i da je u stalnoj komunikaciji sa obe strane. Mišljenje ima i potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić, koji za odluku prištinskih vlasti optužuje ministra bez portfelja Aleksandra Vulina jer je svojim nastupima isprovocirao Prištinu.Vullin nije problem- U nameri da za svoju listu obezbedi što veći broj glasova, zaoštrio je retoriku, tvrdeći pri tome da postoji samo jedna srpska lista, a da nas ostale 32 valjda nisu Srbi - naglasio je Miletić.Međutim, Vulin odbacuje krivicu i kaže da ne smatra da je svojim izjavama isprovocirao kosovsku vladu da zabrani srpskim zvaničnicima dolazak na Kosovo tokom izborne kampanje. On je naglasio da listu Građanska inicijativa Srpska podržavaju cela Vlada i predsednik države jer ona „okuplja sve Srbe na KiM“:- Ako sam ja problem, zašto je onda zabranjeno svim državnicima Srbije da dolaze? Nisam ja problem, naravno, i nema ništa sporno u mom pozivu da se izađe na izbore, kao ni u mom pozivu da se glasa za listu Srpska.

Katrin Ešton: Zakazala hitan sastanak Dačića i Tačija u Briselu
Katrin Ešton: Zakazala hitan sastanak Dačića i Tačija u Briselu

Srbi nisu došli na sastanak?Vlada Kosova saopštila je da je delegacija Srbije u Briselu juče bojkotovala sastanak s prištinskim timom na kojem je trebalo da bude reči o slobodi kretanja na KiM.- Do susreta nije došlo jer delegacija Srbije nije došla na sastanak - navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track