DAČIĆ LJUT: Tražite drugog za pregovore, meni nećete nedostajati!
Foto: Fonet Ap

Ne popušta Tačiju

DAČIĆ LJUT: Tražite drugog za pregovore, meni nećete nedostajati!

Politika -
Premijer Srbije poručio da neće dopustiti da ga iko ucenjuje i da je odluka da mu se zabrani ulazak na KiM opstrukcija briselskog sporazuma

BEOGRAD - Nema dalje.Ivica Dačić, premijer Srbije, kaže da je odluka Prištine da mu se zabrani odlazak na Kosovo direktna opstrukcija briselskog sporazuma. Dačić navodi da je prihvatio poziv Ketrin Ešton da u ponedeljak dođe u Brisel da razgovora o svim problemima, ali da neće dozvoliti da ga iko ponižava.- Neka traže drugoga za pregovore, nadam se da ovo neće biti moj poslednji odlazak u Brisel na dijalog, a ako i bude tako, neće mi baš nedostajati - poručio je Dačić i dodao:- Smatramo da je ova odluka usmerena protiv briselskog sporazuma i da je u pitanje doveden i kredibilitet Brisela, a ne samo moj. Ja sam dostojan da sedim pored Ketrin Ešton, ali ne mogu na KiM? To je uvreda i za nju.Premijer Srbije je kazao da je dobio najave da će Priština doneti takve odluke i da je o tome obavestio šefa delegacije EU i predstavnike zemalja Kvinte.- Neki predstavnici zemalja EU poslali su mi poruku da ne mogu da ucenjujem EU. Ljudi, osvestite se. Nama su zabranili ulazak na Kosovo, odlučite prvo o tome, a lako ćete posle s mojim ucenama. Nikakvih ucena nema. Vodite dijalog sa onim ko može da ode na Kosovo - rekao je Dačić. Prema rečima Hašima Tačija, premijera Kosova, zabrana ulaska na Kosovo Ivici Dačiću tokom izborne kampanje za lokalne izbore doneta je u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.- Mi imamo odgovornost da poštujemo zakone i Ustav i želimo da obezbedimo uspešne izbore - rekao je Tači, dok je ministar pravde Kosova Hajredin Kuči kazao da Dačić, kao ni bilo koji drugi zvaničnik, neće moći da poseti Kosovo tokom predizborne kampanje.- Posete koje imaju politički ili partijski karakter neće se dozvoljavati - rekao je Kuči.

Žbogar: Priština preterujeSpecijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar rekao je da ova odluka prištinskih vlasti nije baš najbolja i da je rezultat nervoze.- Mislim da je preterano da se zabrane sve posete srpskih zvaničnika Kosovu, pošto znamo da je svima nama u interesu da što više ljudi izađe na izbore. U tom smislu, važno je da dolaze srpski zvaničnici i da objašnjavaju ljudima šta će se desiti sa zdravstvom, obrazovanjem, da li će ili neće izgubiti posao. Posebno na severu ima mnogo tih pitanja, na koja još nema odgovora - rekao je Žbogar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track