Štrahe: Zabrana Dačiću čudna i sumnjiva odluka Prištine
Foto: Reuters

Lider Slobodarske partije

Štrahe: Zabrana Dačiću čudna i sumnjiva odluka Prištine

Politika -
Mišljenja sam da bi trebalo iskoristiti primer Južnog Tirola, kaže austrijski političar

BEČ - Lider opozicione Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe kritikovao je odluku prištinskih vlasti o zabrani ulaska srpskih političara na Kosovo i ocenio da je jedino rešenje autonomija za srpsku zajednicu.

"To je veoma čudna odluka. Srpskim zvaničnicima mora biti omogućeno da posete srpsko stanovništvo na Kosovu i da tamo učestvuju na manifestacijama sa svojim narodom. Takva zabrana je više nego sumnjiva i mora biti kritikovana”, rekao je Štrahe.

Prema rečima lidera FPO, jedine partije koja je na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima značajno uvećala broj birača i tako ojačala svoju treću poziciju na političkoj sceni Austrije, za srpsku manjinu na Kosovu neophodno je da ima najmanje autonomiju kako bi se očuvala njena prava."To do sada nije bio slučaj a važno je da se se međunarodnog nivoa omogući postizanje pravednog, a ne jednostranog rešenja", smatra on.

Upitan šta misli o inicijativi Nemačke i Velike Britanije da se napredak u pregovoračkom procesu Srbije i EU uslovi Kosovom, Štrahe je odgovorio da bi Srbija trebalo da insistira na autonomiji za Srbe na Kosovu."To je osnovni preduslov, jer ako bi dobili autonomiju to bi za obe strane bio pravedan put. Mišljenja sam da bi trebalo iskoristiti primer Južnog Tirola", objasnio je on.

Na pitanje da li očekuje da će pristupni pregovori EU sa Srbijom otpočeti najkasnije u januaru, Štrahe je ukazao da je "tako barem obećano" i da to treba ispoštovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track