Koalicija za monitoring: Birači uskraćeni za pravo da glasaju u svojim opštinama

Lokalni izbori na Kosmetu

Koalicija za monitoring: Birači uskraćeni za pravo da glasaju u svojim opštinama

Politika -
Radi se o stotinama osoba koja su izrazila želju da izvrše promenu u biračkom spisku a CIK ih je onemogućila u tome i time povredila i Zakon o lokalnim izborima, saopštila je Koalicija

GRAČANICA - Koalicija za monitoring izbora upozorila je danas da su mnogi birači na Kosovu ostali uskraćeni za pravo da budu na biračkim spiskovima svojih opština, a kao krivca za to označili su Centralnu izbornu komisiju Kosova.Koalicija za monitoring izbora upozorila je u saopštenju da se izborni zakon i izborna pravila moraju poštovati u potpunosti a da je CIK institucija koja mora da dosledno brine o tome i da birač koji stekne pravo glasa, na osnovu Zakona o opštim izborima, mora da bude upisan u birački spisak i to u opštini u kojoj živi.CIK je bila u obavezi da od 10. do 24. setptembra uspostavi „period za osporavanje i potvrdivanje“ u trajanju od dve nedelje kako bi birači mogli da ostvare svoje pravo i da se sve nepravilnosti koje su utvrdene na početku procesa u tom posebnom periodu isprave, saopštila je Koalicija.

“CIK nije zvanično organizovao ovaj period i mnogi birači su ostali uskraćeni za pravo da budu na biračkim spiskovima svojih opština. Ovo je posebne probleme izazvalo u decentralizovanim opštinama gde su ljudi masovno ostali u biračkim spiskovima svojih starih matičnih opština a nisu prebaceni na biracke spiskove svojih novih decentralizovanih opština,” navodi se u saopštenju.Dodaje se da se radi o stotinama lica koja su izrazila želju da izvrše promenu u biračkom spisku a CIK ih je onemogućila u tome i time povredila i Zakon o lokalnim izborima.

„Birač ima pravo da glasa samo u onoj opštini u kojoj je registrovan kao stalni građanin", podseća se u saopštenju i naglašava da bi ovo pitanje trebalo da zabrine sve koji posmatraju izbore i traže odgovor da li će konačni birački spisak koji bi trebalo da se usvoji ovih dana biti na ispravan način usvojen.Koalicija za moinitoring izbora koju sačinjava više nevladinih organizacija sa Kosova ocenjuje kao nedopustivo da se kao izgovor za ovakav propust koristi nedostatak kapaciteta sekretarijata CIK-a i preveliki posao sa 40.000 prijava pristiglih iz Srbije.

"Ovo i još mnoge stvari ukazuju da je unutar sekretarijata CIK-a haotično stanje i da tamo vlada neorganizovanost", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track