TUĐMANOVA VARKA: Pretio raketiranjem Beograda, a nije imao čime

Tajni izveštaj CIA iz 1995. godine

TUĐMANOVA VARKA: Pretio raketiranjem Beograda, a nije imao čime

Politika -
Sudeći prema izveštaju radnici CIA u to su poverovali iako je stvarno stanje bilo sasvim drukčije. Naime, u tom trenutku Hrvatska vojska nije imala nikakvu operativnu mogućnost za gađanje ciljeva na daljini većoj od 27 kilometara

VAŠINGTON - Franjo Tuđman bio je spreman da raketira Beograd ukoliko bi “Jugoslovenska” vojska krenula u pomoć krajiškim Srbima u slučaju ofanzive Hrvatske vojske. Zagreb ima rakete koje mogu doći do Beograd, izvestili su 21. jula 1995. godine radnici specijalnog odreda CIA za Balkan svoju centralu u Vašingtonu.U deklasifikovanim dokumentima CIA-e koji su nedavno objavljeni nalazi se i dokument u kojem radnici američke obaveštajne službe na deset stranica vrlo detaljno opisuju trenutno stanje u Hrvatskoj i predviđaju dalji razvoj događaja.Njihov zaključak je jasan - Hrvatska će krenuti u napad na krajiške Srbe.Međutim, pogrešili su u proceni kada će se napad dogoditi. Mesec dan pre Oluje oni su svoje šefove obavestili da će se napad dogoditi tek na jesen.Razmatrajući moguću reakciju Beograda na ofanzivu Hrvatske vojske, obaveštajci CIA-e su procenili kako bi Milošević u odbranu “SAO Krajine” mogao poslati oko 22 hiljade vojnika i 700 tenkova i teških oklopnih vozila. Ipak, visoki hrvatski funkcioner uverili su obaveštajce CIA da bi u tom slučaju Zagreb sigurno odgovorio raketiranjem Beograda.Sudeći prema izveštaju od 21. jula, radnici CIA u to su poverovali iako je stvarno stanje bilo sasvim drukčije. Naime, u tom trenutku Hrvatska vojska nije imala nikakvu operativnu mogućnost za gađanje ciljeva na daljini većoj od 27 kilometara.Nekoliko meseci ranije na vojnoj paradi pokazan je rakteni sastav S300 kojim se mogu gađati dalekometni ciljevi na zemlji, ipak ovaj sastav nikad nije bio operativan. Osim S300, Hrvatska nije imala ni jedan drugi raketni sastav kojim bi mogla dosegnuti Beograd ili neke bliže ciljeve.Na primer, u samoj operaciji Oluja za gađanje aerodroma Udbina na prednje linije dovučena je artiljerija kako bi gađali taj objekt jer nije bilo druge mogućnosti. Tek je nakon Oluje kod krajiških Srba zarobljen jedan raketni sastav, Orkan.

Iako će se u kasnijim izveštajima radnici CIA čuditi što Milošević nije reagovao na ofanzivu Hrvatske vojske, sasvim je sigurno da su i do njega došle informacije da je Tuđman spreman da napadne Beograd, a sigurno je video i raketni sastav S300, što ga je pokolebalo u eventualnoj odluci da svojoj vojsci naredi ulazak u Hrvatsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track