Ružić: Otvaranje tajnih dosijea nije uslov za EU

Ministar o pristupnim pregovorima

Ružić: Otvaranje tajnih dosijea nije uslov za EU

Politika -
Pitanje je unutrašnjopolitičkog karaktera to što neke političke opcije u Srbiji imaju legitimno pravo da na tome insistiraju, ali to je stvar koja ne zadire u pitanje pristupanja EU, izjavio je Ružić

BEOGRAD - Pitanje pristupa građana tajnim dosijeima koje su o njima vodile bezbednosne službe već duže se pominje u kontekstu procesa evrointegracija, međutim izvesno je da otvaranje dosijea, na kojem godinama insistiraju neke ovdašnje stranke i nevladine organizacije, nije uslov za nastavak procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić decidno odgovara da se to pitanje u komunikaciji sa evropskim zvaničnicima nikada nije pominjalo kao preduslov članstva u EU.

"Pitanje je unutrašnjopolitičkog karaktera to što neke političke opcije u Srbiji imaju legitimno pravo da na tome insistiraju, ali to je stvar koja ne zadire u pitanje pristupanja EU", izjavio je Ružić.

Prema njegovim rečima, Srbija je politički zrelo društvo koje može da odgovori na sve izazove, a pitanje pristupa dosijeima nije protivno ni politici ove vlade niti politici partije koju zastupa (SPS), ali nema razloga da se prejudicira da li će to i na koji način uopšte biti tema u razgovorima sa EU.

"Kao ministru za poslove evrointegracija nijedan signal te vrste mi nije upućen od strane evropskih zvaničnika, niti je moguće da bude odaslat imajući u vidu da to nije bio tehnički, pravni ili politički uslov za bilo koju zemlju članicu, pa neće biti ni za Srbiju", rekao je Ružić.

Jasan odgovor na pitanje da li je reč o uslovu ili preporuci dao je portparol komesara za proširenje EU Peter Stano, koji je izjavio da otvaranje dosijea nije uslov EU, ali da Evropska komisija to snažno preporucuje Srbiji kako bi rešila važna pitanja iz prošlosti.

Povod za spekulacije o tome da li bi EU pred Srbiju mogla postaviti uslov da se otvore dosijea tajnih službi bila je činjenica da je to pitanje eksplicitno pomenuto u izveštaju Evropske komisije iz oktobra prošle godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track