Mrkić: Hrvatska prva da povuče tužbu

Ministar spoljnih poslova Srbije jasan

Mrkić: Hrvatska prva da povuče tužbu

Politika -
Prema rečima šefa srpske diplomatije, "vreme u kome smo jedni druge zasipali tužbama i kontratužbama treba da ostane iza nas"

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, komentarišući navode hrvatskih medija da zvanični Zagreb ipak neće povući tužbu za genocid protiv Srbije, izjavio je da je redosled poteza jasan - "Hrvatska je prva podnela tužbu protiv Srbije i ona prva treba i da je povuče".

Tako je, objasnio je Mrkić, "dogovarano u svim mojim susretima sa koleginicom Vesnom Pusić, dakle da konsekutivno obavimo povlačenje", rekao je Mrkić.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, "vreme u kome smo jedni druge zasipali tužbama i kontratužbama treba da ostane iza nas".

Na pitanje kako ocenjuje plan Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore za osnivanje Zapadnobalkanske šestorke, Mrkić kaže da je srpska strana, kada je prvi put čula za tu inicijativu, iznela da je otvorena za svaki vid okupljanja koji zbližava zemlje u regionu i učvršćuje njihovu saradnju.

On je kazao da u Njujorku jeste bilo razgovora o okupljanju balkanskih zemalja pod okriljem takozvane inicijative "Zapadni Balkan šest plus dva" i da su na tom skupu njegov crnogorski kolega Igor Lukšić i komesar za proširenje EU Štefan File objasnili suštinu inicijative.

Mrkić je ocenio da reakcije prisutnih kolega nisu bile entuzijastične, "upravo zbog utiska da se time dupliraju već postojeće inicijative".

Šef srpske diplomatije je istakao da "o svemu što može da zaživi, a vodi jačanju regionalne saradnje i ubrzanju puta ka EU, Srbija pozitivno misli, otvorena je i spremna da podrži".

On je kazao i da je MSP, otkako je preuzeo ministarstvo, uvelo mere štednje i da je "osnovalo čak i posebnu radnu grupu sa ciljem da ustanovi gde sve i kako možemo racionalnije da trošimo sredstva - od zakupa rezidencija ambasadora, preko službenih putovanja, do najsitnijih potrepština".

Mrkić je rekao da su u ministarstvu maksimalno ograničili putovanja, da razumeju da su mere štednje neophodne i primenjuju ih sami.

"Maksimalno su redukovani troškovi za reprezentaciju, u ambasadama i konzulatima je minimalan broj zaposlenih, plate godinama nismo menjali...Štedimo gde god možemo, rasipanja nema", rekao je šef srpske diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track