Američka senatorka: Veliki napredak Srbije za godinu dana

Pohvale iz Vašingtona

Američka senatorka: Veliki napredak Srbije za godinu dana

Politika -
Tokom proteklih godinu dana Srbija je napravila veliki napredak na putu ka EU, kojoj je danas bliža, rekla je Džin Šahin

VAŠINGTON - Srbija je u poslednjih godinu dana napravila značajan napredak u evropskim integracijama i radujem se što će u januaru započeti pregovore sa Evropskom unijom, rekla je za senatorka iz SAD Džin Šahin, ne propustivši da naglasi da je aktuelna Vlada Srbije posvećena i jačanju američko-srpskih odnosa.

Šahin, članica Demokratske partije, prva je žena u istoriji Amerike koja je obavljala funkciju guvernera jedne savezne države (Nju Hempšir), a kasnije i funkciju senatora.

"Tokom proteklih godinu dana Srbija je napravila veliki napredak na putu ka EU, kojoj je danas bliža, i nadam se da će političko vođstvo ostati opredljeno za bolju budućnost za narod Srbije u mesecima i godinama koje su ispred nas", rekla je američka senatorka.

Šahin, koja je i članica Odbora za spoljne poslove Senata, kaže da će "Briselski sporazum približiti članstvu EU i Beograd i Prištinu".

"Obe strane su pokazale da žele da idu napred i to je bio izuzetno važan znak za Brisel i Vašington, a za to je bila potrebna velika politička hrabrost i dalekovidost. Naravno, Srbiju očekuju pregovori sa EU i još teških odluka, ali je ovo važno dostignuće i Srbija je krenula u snažnu transformaciju koja će biti od koristi i Srbima i građanima Kosova", ocenila je senatorka iz Nju Hempšira.

Govoreći o ekonomskim odnosima SAD i Srbije, ona je ukazala da je obim direktnih američkih investicija u našu zemlju smanjen od početka ekonomske krize 2008. godine, ali primećuje da sada stižu pozitivni signali iz Beograda da je Srbija dobra za invesiranje.

"Spremnost Srbije da ide ka integraciji u EU predstavlja obećavajući put za ekonomsku stabilnost i napredak zemlje. Snažno verujem da će budući napori usmereni ka smanjivanju tenzije između Srbije i Kosova rezultirati povećanjem direktnih stranih investicija i u velikoj meri poboljšati ekonomski imidž Srbije". dodala je Šahin.

Ona se tokom razgovora osvrnula i na bezbednosne odnose u regionu, ocenivši da bi Srbija imala koristi od ulaska u NATO alijansu, ali je istovremeno i istakla da je na "srpskom narodu da donese odluku o tome".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track