AUSTRIJSKI LIDER: Turska nije Kosovo, Kosovo nije Turska!
Foto: REUTERS

Hajnc-Kristijan Štrahe

AUSTRIJSKI LIDER: Turska nije Kosovo, Kosovo nije Turska!

Politika -
Erdogan otvoreno iznosi teritorijalne pretenzije u jednoj suverenoj evropskoj državi, Srbiji. To je apsolutno neprihvatljivo, istako Štrahe

BEČ - Turska nije Kosovo i Kosovo nije Turska, poručio je lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe povodom izjave turskog premijera Tajipa Redžepa Erdogana u Prizrenu „Turska je Kosovo, Kosovo je Turska“.

„Da on sada u Evropi ima teritorijalne pretenzije je korak dalje od ponovnog uspostavljanja Osmanskog carstva koje želi Erdogan. To je sada konačno suvišan korak“, naglasio je on u saopštenju.

Turska, podsetio je Štrahe, nije deo Evrope i samo jedan najminimalniji deo na jugoistoku pripada Turskoj. „Za to smo se pre više vekova borili i tako će uvek ostati“, naglasio je on.

Najpre je Erdogan evropska društva minirao masom svojih državljana, koje on naziva svojim vojnicima a sada otvoreno iznosi teritorijalne pretenzije u jednoj suverenoj evropskoj državi, Srbiji. To je apsolutno neprihvatljivo”, istako je Štrahe.

Prema njegovim rečima, cela Evropa treba da ustane protiv imperijalističkih ambicija Erdogana.“Dovoljno smo snažni. Nismo mi ti kojima treba Turska, već Turska nas treba. Nakon konačnog prekida pristupnih pregovora potrebno je uputiti i jasan signal ukidanjem pomoći u visini od više stotina miliona Erdoganovom režimu“, smatra Štrahe i dodaje da posle toga Erdogan treba da vidi gde se nalazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track