Nikolić: Turska da se izvini Srbiji!
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije osudio izjave Erdogana

Nikolić: Turska da se izvini Srbiji!

Politika -
Predsednik Srbije zamrzao je danas svoje učešće u susretima Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zamrzao je danas svoje učešće u susretima Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine dok se Turska ne izvini Srbiji zbog izjave turskog premijera Tajipa Redžepa Erdogana o Kosovu, saopšteno je iz kabineta predsednika.

"Očekujem da u Turskoj pobedi razum i da se Turska izvini Srbiji zbog ove agresije bez oružja. Do tada, kao predsednik Srbije, zamrzavam svoje učešće u trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske, zato što to nije skup ratnohuškačkih zemalja, već demokratskih država koje državnički razum vodi ka miru na Balkanu", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je, kako se dodaje u saopštenju, upozoravao predsednika Turske da nije pristojno što turski zvaničnici traže od drugih država nezavisnost Kosova.

"Preuzimanjem predsedničke funkcije, preuzeo sam i dobre odnose s Turskom, koje je uspostavio moj prethodnik, bivši predsednik Srbije. Trudio sam se da te odnose pretvorim u iskreno prijateljstvo dva naroda. Sve vreme sam upozoravao predsednika Turske da, u najmanju ruku, nije pristojno što turski zvaničnici traže od drugih država da priznaju "nezavisnost" Kosova", rekao je Nikolić.

Kako je naveo, skandal koji je u Prizrenu napravio predsednik Vlade Turske je grubo i bezobzirno rušenje uspostavljenih dobrih i prijateljskih odnosa, nepoštovanjem i grubim gaženjem suvereniteta Srbije, revidiranjem istorije.

"Kemal Ataturkove ideje više nisu ideje rukovodstva Turske", ocenio je Nikolić.

Iz Vlade Srbije juče su saopštili da će uručiti "najoštriji demarš" turskim vlastima i zatražiti neodložno objašnjenje zbog nedavnih izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana. Erdogan je 23. oktobra na skupu u Prizrenu rekao da je Kosovo njegova druga zemlja, kao i da je "Turska Kosovo i Kosovo Turska".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja