Čepurin: Nećemo dozvoliti da se skrnavi ruska i srpska veličanstvena istorija!
Foto: Beta

Prijem povodom Dana narodnog jedinstva

Čepurin: Nećemo dozvoliti da se skrnavi ruska i srpska veličanstvena istorija!

Politika -
Govorimo ne nasrtajima na teritorijalni integritet Srbije i Rusije. Rusija jasno kaže Kosovo i Metohija je Srbija, poručio ambasador

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je večeras, na prijemu organizovanom povodom ruskog državnog praznika Dana narodnog jedinstva, da "Rusija jasno kaže Kosovo i Metohija je Srbija". "Govorimo ne nasrtajima na teritorijalni integritet Srbije i Rusije. Rusija jasno kaže Kosovo i Metohija je Srbija. Govorimo da očuvanju tradicije, jezika, vere. Nećemo zaboraviti našu ćirilicu, da očuvamo naše korene", rekao je on.

"Nećemo dozvoliti neprijateljima da skrnave našu moćnu, veličanstvenu, ponekad tragičnu kulturu i istoriju", rekao je on i dodao "da su naša kultura i istorija su preduslov naše zajedničke budućnosti". "Nećemo novi Berlinski zid, možemo da ulazimo u ove ili one zajednice, ali želimo energično da razvijemo rusko-srpsku saradnju, rusko-srpski evropski kulturno-civilizacijski prostor. Ne treba tamo da nas zovu, jer smo tamo već drugu hiljadu godina", naveo je on.

Čepurin je rekao da očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ima izuzetnu važnost i za Rusiju i za Srbiju. Iskustvo pokazuje, kako je rekao, da smo sposobni da se skoncentrišemo i da rešavamo svoje probleme političkim, privrednim i diplomatskim sredstvima."Zaokreti istorije više puta su "ispitivali jačinu" Rusije i Srbije. Uvek smo dokazivali svoju ljubav prema otadžbini i odgovornost za njenu sudbinu", rekao je on i istakao je da je današnji praznik vezan i za to.

"Govorimo danas je vreme mira i saradnje, ne ratu, bombardovanjima, nasilju", istakao je Čepurin i podsetio da je nedavno sprečeno bombardovanje Sirije. On je podsetio da su naši patrijarsi nedavno proslavili u Beogradu i Nišu 1700. godina Edikta Konstantina Velikog.

On je istakao da je održan sastanak predsednika Srbije i Rusije u Moskvi Tomislava Nikolića i Vladimira Putina i najavio da sutra u Beograd dolazi rukovodilac "Gazproma" Aleksej Miler. "Došlo je vreme da aktivnije uspostavimo saradnju i političke i kulturne veze", istakao je on.

Čepurin je podsetio da je praznik Dan narodnog jedinstva 4. novembra uspostavljen u znak sećanja na 1612. godine kada je narodna vojska sa Kozmom Mininom i Dimitrijem Požarskim na čelu oslobodila Moskvu od stranih osvajača i dodao da su Rusi znali da gube bitke, ali ratove nikad. Na prijemu su bili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, poslanici republičkog parlamenta, članovi Grupe prijateljstva sa Rusijom, ruski biznismeni u Srbiji i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja