Mihajlović: Izbori na Kosmetu ne mogu da propadnu

I pored svih ometanja

Mihajlović: Izbori na Kosmetu ne mogu da propadnu

Politika -
Direktor vladine kancelarije uveren da će se Srbi odazvati i glasati na Kosmetu

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović uveren je da će se Srbi odazvati na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 3. novembra i da oni ne mogu da propadnu.

"U ovom trenutku mislim da ti izbori ne mogu da propadnu bez obzira na sva ometanja koje imaju i sa jedne, i sa druge strane Ibra", istakao je Mihajlović. On je podsetio da se još uvek vode razgovori u Briselu i da ima problema oko nekih ključnih stvari - glasačkih listića, biračkih odbora i članova izbornih komisija i rekao da očekuje da "EU preseče u poslednjem momentu" i doprinese regularnosti izbora.

Problemi, kako smatra, govore o snažnom otporu Prištine prema tim izborima i strahu od srpskog učešća na lokalnim izborima. Reč je o strahu da "neki Srbi", koji su do sada podizali barikade i bunili se protiv prištinskih vlasti, odjednom preuzmu vlast u pojedinim opštinama, rekao je Mihajlović. On je dodao da se pokušava na svaki način dezavuisati izborni proces kao jedan od bitnih elemenata Briselskog sporazuma, da se zato postavljaju prepreke u pripremama za izbore.

Mihajlović je rekao da zato postoji "necivilizacijski odnos" prema ljudima iz Srbije, koji dolaze na Kosovo da razgovaraju i objasne ljudima zašto je potrebno izaći na te izbore, čemu Priština pruža otpor i suprotstavlja se Briselskom sporazumu, iako je jedna od njegovih potpisnica.

O Vulinu i hapšenju

Na pitanje o izjavi kosovskog premijera Hašima Tačija da će ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin biti uhapšen, ako dođe na Kosovo u uniformi rezerviste, Mihajlović je odgovorio da je to "pokušaj da se nađe izlaz iz ove situacije i to je zapravo signal Briselu da je Priština kooperativna".Mihalović je ocenio da ima mnogo otpora i među Srbima na severu Kosova i Metohije, zbog nekih političkih opcija kojima ne odgovara da se uspostavi normalna vlast u opštinama i koji imaju jak politički izgovor za neizlazak na izbore, ali da će u nedelju proteći sve u najboljem redu."Najvažnije da ne bude incidenata i da što više ljudi izađe na izbore i da izabere prave predstavnike i da ti izbori imaju i legitimitet i legalitet", naglasio je Mihajlović i dodao da očekuje da će tehnički pregovori u Briselu o Kosovu biti nastavljeni i danas.Ne postoji univerzalno rešenje za preduzeća

Mihajlović je izjavio da ne postoji univerzalno rešenje za preduzeća koja su u problemima u Srbiji, čiji zaposleni ovih dana protestuju i da će nadležni tim nastojati u toj oblasti da nađe najbolje rešenje.Mihajlović je rekao da je više od 150 preduzeća u procesu restrukturiranja i na državnom budžetu a da je problem socijalni momenat kada su država i ekonomija osiromašeni, kada je problem ukoliko dođe do otpuštanja većeg broja radnika."To je operacija na otvorenom srcu koja mora oprezno da se sprovede", rekao je Mihajlović ocenivši da je osnovni razlog zbog koga su se ta preduzeća našla u takvoj situaciji što su pogrešno vođena.

Na pitanje o najnovijim protestima zaposlenih u pojedinim preduzećima u Priboju, Kragujevcu, Kruševcu, Zrenjaninu i Smederevu, Mihajlović je odgovorio da svako od tih preduzeća imaju dugu i na neki način specifičnu "istoriju bolesti". Ona su na spisku subvencionisanih preduzeća i već godinama i decenijama žive od novca poreskih obveznika iz državne kase, rekao je Mihajlović.

Mihajlović je rekao da je svaki dosadašnji pokušaj "lečenja" tih preduzeća bio pogrešan, jer ona nisu uspela na neki način da se profilišu na tržištu i da do sada nije zabeležen ozbiljan pokušaj ozdravljenja tih preduzeća.On je ocenio da ne može biti univerzalnog rešenja, ali da nisu rešenje ni blokade pruge, ni pravljenje većih troškova, ni pokušaji da se uceni država.

Trovanje mališana ne sme da se ponovi

Mihajlović smatra da trovanje mališana u Beogradu predstavlja veliku opomenu, da to ne bi smelo više da se ponovi i da će inspekcija i policija u toj oblasti imati mnogo posla. Prema njegovim rečima, potrebno je preduzeti radikalne mere i u rukovodstvima škola, nedostaju i inspekcije i "neko tu nije radio svoj posao kako treba".

Krađa Jovankinog ordenja

Mihajlović je u osvrtu na krađu ordenja udovice bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita Jovanke Broz rekao da to predstavlja posao za policiju. "Verovatno se tajna krije negde u tom tajmingu u samom muzeju - da li je obezbeđenje bilo dovoljno budno, da li je bilo uopšte obezbeđenja", dodao je Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track