DAČIĆ KUDIO: Strane firme, opljačkale ste Srbiju!
Foto: Tanjug

Neobičan nastup premijera na predstavljanju „Bele knjige“

DAČIĆ KUDIO: Strane firme, opljačkale ste Srbiju!

Politika -
Premijer istakao da su zbog loših zakona strane kompanije pobeđivale na tenderima, a onda posao davale domaćim firmama za male pare
1 / 7 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U svakoj šali ima pola šale.Premijer Vlade Srbije Ivica Dačić održao je u četvrtak bukvicu stranim investitorima na predstavljanju „Bele knjige“, koja govori o poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji. Premijer je, ničim izazvan, stranim investitorima spočitao da su se bogatili na velikim poslovima u Srbiji jer su im to omogućili loši domaći zakoni. On je naglasio da su srpska preduzeća dosad imala lošiji tretman od stranih kompanija.Nepovoljni tenderi- Nismo mi naivni. Niste vi došli u Srbiju da biste spasli srpsku privredu, već da biste zaradili. Niste vi humanitarna organizacija već biznismeni. Koliko smo se samo mi zadužili uzimajući investicione kredite, a strane kompanije su dobijale velike javne poslove. Do sada se često dešavalo da na tenderima pobeđuju strane kompanije, pa da onda posao daju našim firmama po ultimativno niskim cenama. Draže nam je da inostrana firma radi bilo koji posao nego domaća, koja bi možda to uradila po nižoj ceni. To nije konkurentnost već zloupotreba, a u Srbiji se ćuti o tome. To nije dobro za Srbiju. To nije vaš problem nego naš - poručio je Dačić stranim investitorima i dodao da za tu „pljačku“ nisu krivi oni već loši domaći zakoni.On se našalio da naziv „Bela knjiga“ asocira na policijsku „belu knjigu“ i stranim investitorima poručio:- Želim vam da se ne nađete u njoj - rekao je Dačić i naglasio da su svi strani investitori dobrodošli i pozvao već prisutne investitore da nastave da ulažu u Srbiju jer za nju ima šanse.Poruka za Bajdena- Pre neki dan sam bio u Londonu kad je protutnjao najveći uragan u poslednjih 20 godina, ali London je preživeo. Tad sam otvorio i dan na Londonskoj berzi i berza nije doživela krah. To znači da za Srbiju ima šanse - kazao je Dačić.Dačić je iskoristio priliku i da podseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena na obećanje koje mu je dao u vezi sa privlačenjem stranih investicija.- Bajden mi je rekao: Bićete magnet za investitore ako dobijete datum za početak pregovora sa EU. Držim ga za reč - rekao je Dačić.

Dačić isprozivao bugarskog premijeraGovoreći o reformama u Srbiji, Ivica Dačić se osvrnuo i na nedavni razgovor s premijerom Bugarske Plamenom Orešarskim.- Nedavno mi je na jednom skupu premijer Bugarske rekao da nije verovao da će Srbija, posle bombardovanja 1999. godine, 2014. biti kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Ja sam rekao da ni ja 1990. ne bih ni pomislio da će Bugarska ući u Evropsku uniju pre Srbije - rekao je Dačić.

http://www.youtube.com/watch?v=jMuNk5bzcf4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja