UŽIVO: Srpska proglasila pobedu, dvostruko slavlje u Gračanici

103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike

UŽIVO: Srpska proglasila pobedu, dvostruko slavlje u Gračanici

Politika -
Na izborima su učestvovale 33 srpske liste. Za bezbednost je bilo zaduženo 6.000 policajaca, a izbore su, osim lokalnih, pratili i strani posmatrači
1 / 17 Foto: Printskrin YT

KOSOVSKA MITROVICA - Na Kosovu i Metohiji danas su održani lokalni izbori na kojima su učestvovale 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike, a državni vrh Srbije pozvao je Srbe da izlaskom na izbore podrže stvaranje Zajednice srpskih opština, odnosno državu Srbiju.

Pravo glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

24.00 - Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Žan Klod Šlumberže istakao je da ova organizacija nije tražila poništavanje lokalnih izbora u severnoj Mitrovici, već samo ranije zatvaranje izbornih mesta posle incidenta.

Šlumberže je na konferenciji za novinare u južnom delu Kosovske Mitrovice, objasnio da je OEBS bio uključen u poslednju fazu olakšavanja prvog kruga izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Izborni proces, kazao je on, bio je uspešan na celom severu do 17 časova, do napada koja su usledila na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Prema njegovim rečima, odziv birača bio je 22 odsto u Leposaviću, 22 odsto u Zubinom Potoku i 11,21 odsto u Zvečanu.

23.30- Ulicama Gračanice večeras krstare dve slavljeničke kolone, pristalica Građanske inicijative "Srpska" i Saveza kosovskih Srba, koje proslavljaju pobedu na danas održanim lokalnim izborima u toj opštini.

Uspeh na današnjim izborima proglasio je i Savez kosovskih Srba, odnosno lider tog saveza Bojan Stojanović, koji je za Kosovsku TV na srpskom jeziku RTK2, izjavio da će se o gradonačelniku Gračanice odlučivatu u drugom krugu.

To je bio povod da i pristalice SKS-a formiraju svoju kolonu i krenu u "pobedničku vožnju".Te dve "suprotstavljene" kolone automobila nekoliko puta su se srele na ulicama Gračanice, a nije zabeležen nijedan incident.

22.30 - Lista Srpska proglasila je večeras pobedu u svih šest srpskih opština južno od Ibra u kojima je učestvovala na kosovskim lokalnim izborima i pristalice te liste u Gračanici slave pobedu. Srpska je i u ostalih 14 kosovskih opština u kojima je učestvovala na izborima dobila najviše glasova od svih srpskih lista, rekao je na konferenciji za novinare direktor Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić. Kostić je naveo i da je Srpskoj večeras uspeh na izborima čestitao i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

21.25 - Ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je vicepremijer Aleksandar Vučić imao informaciju o tome šta se sprema i da je zato tražio od međunarodne zajednice da se dopusti našim organima bezbednosti 45 minuta kako bi se omogućila potpuna bezbednost svih učesnika i regularnost izbora na severu Kosova.

20.50 - Izvršni direktor CESID-a Marko Blagojević izjavio je večeras da je moguće da se izbori usevernom delu Kosovske Mitrovice ponove i da je za to neophodno da se Izbornoj komisiji podnese prigovor na njihovu nepravilnost.

20. 15 - Državni tužilac u Državnom tužilaštvu Kosova za izborni proces Ljaura Pulja izjavila je da je tokom dana u tužilaštvima Kosova otvoreno 14 predmeta kojima su obuhvaćene 24 osobe za koje se sumnja da su izvršili krivična dela protiv slobode glasanja. Ljaura Pulja je rekla da je 21 osoba zadržana u policiji. Prema njenim rečima, u Istoku i Peći je zadržana po jedna osoba, u Gnjilanu dve, u Djakovici tri, a u Gračanici dve osobe. Pulja je rekla da incident u selu Suvi Do, na severu Kosova, nije imao nikakve veze sa izbornim procesom, što je potvrdio i portparol Policije Kosova Baki Keljani.

20.15 - Bačena bomba ispred tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici, ali na sreću nije eksplodirala.

.19.40 - Centralna izborna komisija se već oglasila i poništila izbore u Kosovskoj MItrovici, rekao je Krstimir Pantić, Kandidat liste "Srpska" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, koji se iz Zvečana uključio u Dnevnik Radio televizije Srbije (RTS).

Povodom incidenta na nekoliko biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici, zbog čega su izbori prekinuti dva sata pre nego što je predviđeno zatvaranje biračkih mesta, Pantić je dodao da je na nekim mestima EULEKS upao i pokupio izborni materijal, i zaključio da se "događaju čudne stvari".

"Svi se osećamo poniženo od grupe huligana predvođenih Markom Jakšićem. Imali smo informacije da će se dogoditi nešto ovako. Članovi antiizbornog štaba su krenuli u strašan pohod na škole u kojima se glasalo. U trenutku glasanja u školama bilo je puno ljudi. Jednoj gospođi je polomljena noga", rekao je Pantić.

19.15 - Zbog okupljanja pristalica bojkota izbora, oko 18 časova zatvoreno biralište u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Zvečanu.

19:00 - Većina glasačkih mesta na Kosovu zatvorena je večeras u 19.00, a ostala su otvorena samo ona glasačka mesta na kojima još ima glasača. Iz CIK Kosova nisu mogli da potvrde tačan broj centara koji će još ostati otvorena

18.30 - Krstimir Pantić traži da se zbog incidenta ponište izbori u Kosovskoj Mitrovici. Pantić je za nerede na biralištima u Kosovskoj Mitrovici optužio narodnog poslanika Marka Jakšića (DSS). "Odmah nakon što je Marko Jakšić obišao biračka mesta, nakon što je direktor javnog komunalnog preduzeća na zahtev radnika, zajedno sa njima krenuo da glasa, članovi tog antiizbornog štaba su krenuli u jedan strašan pohod na škole u kojima se glasalo", ispričao je Pantić.

17.00 Srpski ekstremisti polupali su glasačke kutije u tehničkoj, medicinskoj i školi "Sveti Sava" u Mitrovici jer su Srbi pod okriljem mraka krenuli na glasanje u velikom broju. Izbila je opšta tuča u kojoj je KPS bacio suzavac i glasanje je prekinuto.

http://www.youtube.com/watch?v=6OCkvnU9TeE

16:25 - Velika šteta je naneta državi Srbiji i Srbima koji žive na Kosovu "očiglednom sabotažom" Kosovske policije (KPS) koja jutros nije propustila nekoliko autobusa iz Srbije s raseljenima da glasaju na kosovskim lokalnim izborima - izjavio je koordinator kancelarije za Kosovo u Kraljevu Aleksandar Erac. Erac je vraćanje autobusa s prelaza Meradre i Jarinje ocenio kao deo strategije da što manje Srba izađe na izbore, rekavši da zato nije glasalo 400 do 500 glasača koji su krenuli iz Srbije.

16:09 Na lokalne izbore na Kosovu do 15 sati izašlo je 33, 14 posto glasača, saopštila je kosovska Centralna izborna komisija.

16.00 Izlaznost u 16 sati u Severnoj Mitrovici prema podacima GI SDP svega 8,71 odsto.

16.00 - Četvorica aktivista Saveza kosovskih Srba u Gračanici privedena su oko 14.30 sati, rečeno je u policijskoj stanici Gračanica. Komandir policijske stanice Bratislav Trajković nije želeo da kaže o kojim se osobama radi, ali je rekao da su oni privedeni zbog sumnje za kupovinu glasova. Osim privođenja aktivista, zaplenjeno je i vozilo marke ford koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini škole "Kralj Milutin" u Gračanici a u kojoj se nalazi devet izbornih mesta. Predsednik SKS i kandidat za gradonačelnika Gračanice Bojan Stojanović rekao je da se radi o pokušaju da se obeshrabre čelni ljudi i glasači ove stranke. Stojanović je rekao da određeni politički subjekti u sprezi sa pojedinim policijskim strukturama u tom mestu, uvidevši da SKS vodi na izborima u Gračanici, pokušavaju da obeshrabre čelne ljude SKS i građane da izađu na izbore. SKS ponovo poziva na mir i korektnu izbornu kampanju - pa neka pobedi najbolji, dodao je Stojanović.

15.50 Laptop i kamera koja snima ispred škole

15:30 Grupe protivnika izbora na glasačkim mjestima u Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku prozivali su Srbe koji su krenuli na glasanje i uzvikivali parole protiv izbora

15.15 - Južno od Ibra, uprkos okolnostima u kojima se glasa, odziv je znatno veći nego na severu. U Gračanici do 14 časova glasalo više od 30 odsto upisanih birača.

14.50 Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu pokrajine da i pored pritisaka i pretnji, izađu na lokalne izbore i tako formiraju svoju vlast i buduću Zajednicu srpskih opstina. 14.40 Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice građanske inicijative „SDP“ Oliver Ivanović rekao da su od 5,5 odsto građana koji su dosad izašli na birališta u severnoj Kosovskoj Mitrovici dve trećine Albanci i istakao da bi izlaznost građana sigurno bila veća da nema pretnji kojima su izloženi.

14.40 - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da u ovom trenutku zbog male izlaznosti preti opasnost da na izborima u severnoj Kosovskoj Mitrovici pobedi neko ko je po volji Prištine ili kosovski Albanac. "U ovom trenutku građani na Kosovu i u severnoj Mitrovici suočeni su sa rezultatima kampanje zastrašivanja protiv učešća koji iz potpuno neshvatljivih razloga dolazila i iz dela političke javnosti u Srbiji", rekao je Đurić. On je dodao da bojkot izbora znači direktan glas za privremene institucije u Prištini i njihovo preuzimanje vlasti u srpskim opštinama. Ako ne izađemo na izbore, mi stavljamo glas u kutiju Hašima Tačija, u kutiju protiv jedinstva - rekao je on.

14.45- Kosovskoj fondaciji za otvoreno društvo (KFOS) dostavljeno je do podneva više od 1.500 prijava koje se tiču neregularnosti na lokalnim izborima. „Danas se ne može ništa promeniti ili ispraviti, a posebno se ne mogu menjati glasačke liste, ono što možemo da učinimo jesete da za u buduće skrenemo pažnju komisiji za glasanje da ispravi liste i da se takve nepravilnosti ne ponove“, kazala je Pulja. Pulja je još jednom pozvala sve glasače da o svakoj neregularnosti koju primete pošalju besplatane SMS poruke na broj 50088.

14.05 Kandidat građanske inicijative „Srpska“ za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić upozorava da, ako se nastavi trend slabe izlaznosti na lokalne izbore, Albanac može biti izabran za gradonačelnika već u prvom krugu glasanja. „Podaci su zabrinjavajući. Od ukupnog broja izašlih na birališta više od 70 odsto su Albanci, a nešto manje od 30 procenata su Srbi. Ako se ovakav trend nastavi, Albanac će biti gradonačelnik već u prvom krugu “, naglasio je on. Pantić je ukazao da ne samo da Priština čini sve da obeshrabri Srbe da izađu na birališta već to isto čine i zagovornici bojkota, predvođeni DS S-om. „Danas sam imao priliku da vidim i članove pokreta „Obraz“, koji u blizini škole u kojoj se odvija galsanje, uprkos zakonu koji zabranjuje prisustvo glasačkim mestima na razdaljini manjoj od 100 metara, stoje u velikom broju, upućuju pogrdne reči, psovke i vređaju građane koji žele da izađu na glasanje. Na taj način vrše zastrašivanje građana“, kazao je on. Veliki broj građana je, prema njegovim rečima, upravo iz tog razloga odustao od glasanja i vratio se svojim kućama.

14.00 - Koordinatorka za izbore Laura Pula saopštila je da je od 7 sati 16 osoba privedeno u policiju zbog raznih izgreda tokom izbornog procesa. Prema njenim rečima, prekršaji su se desili u Drenasu, Podujevu, Istoku i Gnjilanu.

14.00 Ministarka Kosova za evropske integracije Vljora Čitaku oglasila se na Tviteru i na englesko jeziku objavila status: Ekstremisti preti biračima u severa Kosova! Prvi put izbori na celoj teritoriji Kosova! Test naše zrelosti!

13.42 - Član Centralne izborne komisije (CIK) Nenad Rikalo rekao je da je do 11 sati na lokalnim izborima u Gračanici glasalo 16,25 odsto upisanih birača. Rikalo je kazao da je to dvostruko više nego na lokalnim izborima 2009, kada je u Gračanici, takođe do 11 sati, izašlo 8,46 odsto birača. Takva izlaznost do sada nije zabeležen u istoriji izbora u Gračanici.

13:24 Na biračkom mjestu broj 2 u Gračanici došlo je do kratkotrajnog prekida glasanja zbog problema koji je izazvao jedan posmatrač koji je bio u alkoholiziranom stanju, potvrdio je komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković i dodao da je na žalbu biračkog odbora policija privela jednog pijanog posmatrača. On je zadržan u policijskoj stanici, a njegov predmet razmatra tužilac.

13.00 Do 11 časova na glasanje za gradonačelnike i odbornike 39 opština na Kosovu izašlo je 214.029 građana ili 12,04 odsto upisanih birača, rekla je predsednica CIK Valjdete Daka. Ona je rekla da je to manje u odnosu na prošle lokalne izbore, kada je na glasanje do tog vremena izašlo 15,29 odsto upisanih birača. Prema njenim rećima, najviše birača je glasalo u opštini Mamuša sa turskom većinom, oko 20 odsto, sledi Parteš, sa srpskom većinom sa više od 18 odsto, a potom Štimlje, Suva Reka i Obilić. Ona je kazala da je izlaznost na severu Kosova manja - u Leposaviću 5,01 odsto, Zubinom Potoku 4,55 odsto, Zvečanu 3,63 odsto, a u severnoj Mitrovici 2,9 odsto. Daka je rekla da je policija Kosova zbog ometanja izbora ili nekih drugih problema do sada privela ili zaustavila 11 osoba. Očekuje se da će uskoro više informacija o preduzetim merama saopštiti kordinator Državnog tužilaštva za izbore Ljaura Pulja. Pravo glasa na lokalnim izborima na Kosovu ima 1.779.357 glasača, dok je ukupan broj registrovanih glasača van Kosova 8.383.

Glasači u redu u Bošnjačkkoj mahali na kome glasaju uglavnom Albanci (Foto: Z. Šaponjić)
Glasači u redu u Bošnjačkkoj mahali na kome glasaju uglavnom Albanci (Foto: Z. Šaponjić)

12:35 Na lokalne izbore na Kosovu do 11 sati izašlo je ukupno 12 posto birača, saopštila je kosovska Centralna izborna komisija. U severnoj Mitrovici na birališta je izašlo 2,9 odsto glasača, u Gračanici 15,75, u Partešu 18, u Prizrenu 10,27, u Štrpcu 19,36, u Ranilugu 15, u Leposaviću 5,1 i u Zubinom Potoku 4,55 odsto.

12.11 - Šef izborne posmatračke misije EU na lokalnim izborima na Kosovu Roberto Gvaltijeri izjavio je da su današnji izbori važni za konsolidaciju demokratije, a da će misija izveštaj o eventualnim neregularnostima objaviti u utorak i da će biti objektivna.

12.00 - Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić izjavio je da policija obezbeđuje biračka mesta za današnje lokalne izbore na KiM, a da je u regionu Kosovske Mitrovice angažovano 460 policajaca. “Svako biračko mesto je obezbeđeno od strane policije, za svaki tim koji je vršio pratnju materijala pratnju je vršila i policija, nikakvih problema nije bilo prilikom transporta, preduzete su sve mere po našem operativnom planu”, rekao je Bojić.. Upitan za okupljanja pristalica bojkota izbora oko biračkih mesta, Bojić je rekao da policija ne može da reaguje ukoliko nema remećanja javnog reda i mira ili dok građani ne prijave da su provocirani ili maltetirani. Za sada nije bilo prijava građana, rekao je Bojić.

11.55 - Pristalice bojkota u grupama su prisutne u blizini nekoliko biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici, a u blizini biračkih mesta se nalaze pripadnici kosovske policije i Euleksa. Među okupljenima je i vođa "Obraza" Mladen Obradović i jedan deo bivših odbornika skupštine opština sa severa Kosova Prema izveštajima sa lica mesta, onima koji izlaze na glasanje pristalice bojkota upućuju pogrde, a na primer, prlikom dolaska jednog od kandidata za gradonačelnika Olivera Ivanovića na biračko mesto, negodovali su i zviždali. Za sada nisu nikoga fizički napali, ali su postavili kamere i snimaju svakoga ko priđe da glasa.

http://www.youtube.com/watch?v=ZglQXDq5Y6U

11.32 -Do 10 časova na birališta u Kosovskoj Mitrovici ukupno je izašlo 518 glasača, što je 1,86 odsto od ukupnog broja, a od toga na biračkim mestima gde su Albanci većina glasalo je 366, što čini 70,66 odsto birača, saopštila je izborna lista GI SDP - Oliver Ivanović. GI SDP apeluje na na građane da izađu na glasanje i iskoriste svoje biračko pravo.

11.30 - Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice na listi "Srpska" glasao je oko 11.30 na biračkom mestu Sveti Sava.

11.25 - Raseljeni koji su peške prešli prelaz Jarinje prevezeni su do Leposavića i počeli su da glasaju.

11.15- Komisija za monitoring izbora navodi da "Priština nije poštovala dogovore iz Brisela". Ekipi TV Most nije dozvoljeno da zabeleži glasanje u Suvom Dolu, gde je glasala i kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Adrijana Hodžić jer, kako im je rečeno nemaju akreditacije OEBS-a, što nemaju ni ostali novinari koji na severu prate izbore.

11:00 Policija Kosova je saopštila da je na jednom glasačkom mestu u naselju Batlava u opštini Podujevo uhapsila trojicu lažnih članova biračkog odbora.

10.44 - Američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson napisala je na Tviteru da prati današnje lokalne izbore na Kosovu i izrazila nadu da će biti fer i sigurni. "Danas putujem po čitavom Kosovu da bih posmatrala izbore. Nadam se da ce biti pravedni i sigurni i da ce učešće biti dobro. Glasaj", navela je Džejkobson.

10.38 - Kosovska predsednica Atifete Jahjaga glasala je na današnjim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji i tom prilikom pozvala sve građane da izađu masovno na glasanje i biraju svoje predstavnike. "Izbori su test za našu demokratiju. Dan kada se pokazuje volja građana je dan kada se slavi", rekla je Jahjaga, koja je glasala u sali "1.oktobar" u Prištini.

Foto: Z.Šaponjić
Foto: Z.Šaponjić

10.15 - Bojkot je propao, i to u onom trenutku kada su ubačeni prvi listići, a oni su ubačeni pre deset dana. Izbori su već uspešni i to je završena priča, izjavio je Oliver Ivanović, kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice sa liste GI SDP – Oliver Ivanović, koji je glasao na biračkom mestu u Osnovnoj školi ’’Sveti Sava’’.

10.00 -Portparol misije OEBS-a na KiMi NIkola Gaon izjavio je da su nakon manjih tehničkih problema u međuvremenu otvorena sva biračka mesta na Kosovu i Metohiji i potvrdio da jedno biračko mesto nije otvoreno na vreme zbog nedolaska članova biračkog odbora te da da je u međuvremenu poslata zamena i to biračko mesto otvoreno. On je objasnio da se biračko mesto koje nije bilo otvoreno na vreme nalazilo u jednom biračkom centru, gde ih je bilo više, pa su birači mogli svoj glas da predaju takozvanim uslovnim listrićem na drugom biračkom mestu. Gaon je objasnio da bi jedina razlika bila u tome što bi ti glasovi bili prebrojani na kraju.

Foto: Z. Šaponjić
Foto: Z. Šaponjić

09.53 -Strane agencije javile su da su otvorena birališta u okviru lokalnih izbora na Kosovu ističući da izbori predstavljaju test odnosa Beograda i Prištine, kao i da je odziv Srba od presudnog značaja za njihov uspeh.

08.51 - Sa malim zakašnjenjem otvorena sva biračaka mesta na Kosovu, kaže član Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Nenad Rikalo.

08.51 - Zagovornici bojkota lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji u neposrednoj blizini biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici vrše pritisak i provociraju one koji jutros glasaju. Veće grupe ljudi koje su protiv održavanja ovih izbora nalaze se u neposrednoj blizini tih mesta, a oni su jutros neke od građana koji su glasali šikanirali, upućivali im pretnje i pogrdne reči. Kosovska policija čiji su pripadnici u neposrednoj blizini biračkih mesta nije reagovala. U severnom delu Kosovske Mitrovice glasanje kasni na pojedinim biračkim mestima zbog, kako je rečeno, tehničkih problema koje ima OEBS.

08.33 - Predsednica CIK Valjdete Daka na prvoj konferenciji za novinare od otvaranja biračkih mesta za lokalne izbore na KiM kratko saopštila je da su u svim sredinama na vreme otvorena biračka mesta izuzev na jednom biračkom mestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Ona je objasnila da je u tom slučaju, u osnovnoj školi Sveti Sava, došlo do kašnjenja otvaranja biračkog mesta, zbog toga što se nisu pojavili članovi biračkog odbora. Daka je rekla da je veoma rano davati bilo kakve druge ocene o samom izbornom procesu i izlaznosti i najavlila za 12 časova novu konferenciju za novinare.

08.30 - KPS na prelazu Jarinje na dozvoljava da prođu autobusi sa raseljenima koji su organizovano krenuli na glasanje. Putnici izlaze iz autobusa i prelaze pešice, jedan po jedan, a očekuje se da iz Leposavića krene autobus koji će iz od Jarinja prevesti do glasačkih mesta, kaže Aleksandar Erac iz Kancelarija za KiM u Kraljevu.

Foto: printskrin yt
Foto: printskrin yt

08.00 - Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice ispred Građanske inicijative "Srpska" Krstimir Pantić nije glasao oko pola osam jutros, jer na biračkom mesti na kome je on trebalo da glasa birački odbor nije bio u punom sasatavu. U ostalim opštinama na severu Kosova i Metohije i srpskim sredinama u pokrajini na vreme su otvorena sva biračka mesta i glasanje se odvija bez problema. Na biračkim mestima u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u severnom delu Kosovske Mitrovice, još se pripremaju glasačke kutije a članovima biračkih odbora pomažu službenicima OEBS-a.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na severu KiM u sredinama gde većinu glasača čine Albanci, u Osnovnoj školi "Meto Bajraktari" i Suvom Dolu birališta su otvorena na vreme. U blizini borališta primetne su grupe ljudi koje su za bojkot a o bezbednosti brinu pripadnici KPS-a. U Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu biračka mesta su otvorena na vreme i glasanje se odvija bez problema.

07.00 - U severnoj Kosovskoj Mitrovici još nisu otvorena birališta i glasanje nije počelo. Glasanje je počelo i na centralnom Kosovu, Sirenićkoj župi i Kosovskom Pomoravlju. U Lapljem selu, na teritoriji opštine Gračanica, tri biračka mesta za glasanje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji otvorena su tačno u 7 sati.Prvi glasači na tri biračka mesta u Osnovnoj školi „Miladin Mitić" došli su na glasanje petanestak minuta posle otvaranja glasačkih mesta, u kojima se nalaze i posmatrači stranaka koje učestvuju na izborima.

http://www.youtube.com/watch?v=iuHmy49HG10

Izbore će, osim lokalnih, pratiti i strani posmatrači, među kojima i oni iz EU, koja je prvi put poslala posmatrače na lokalne izbore. Bezbednost će tokom izbornog dana obezbeđivati 6.000 kosovskih policajaca, kao i pripadnici Euleksa i Kfora.

Glasači će na biračkim mestima dobiti dva glasačka listića sa kandidatima za gradonačelnike i odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

Istraživanja nevladinih organizacija ukazala su na neizvesnu izbornu trku, posebno za mesta gradonačelnika, pa se u 80 odsto slučajeva očekuje i drugi izborni krug, zakazan za 1. decembar, kada će se glasati za dva kandidata koja su u prvom krugu dobila najviše glasova.

Iz više mesta u Srbiji obezbeđen je prevoz za interno raseljene sa KiM, koji imaju pravo glasa na kosovskim lokalnim izborima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić pozvali su Srbe da izađu na izbore i istakli da će samo veliki odziv, jedinstven nastup i podrška državnoj politici obezbediti opstanak Srba na Kosmetu.

Izborna mesta otvorena su od sedam ujutru do 19 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track