Vulin: Izbori na Kosovu su uspeli
Foto: Beta

Trijumf Srpske

Vulin: Izbori na Kosovu su uspeli

Politika -
Bojkot je uspeo jedino ako neko želi da celo Kosovo svede na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo, Aleksandar Vulin ocenio je danas da bojkot tamošnjih lokalnih izbora nije uspeo jer se, kako kaže, Kosovo ne može "svesti na tri biračka mesta".

"Bojkot je uspeo jedino ako neko želi da celo Kosovo svede na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Vulin.

Na lokalnim izborima na Kosovu održanim u nedelju, u opštinama Leposavić i Zubin potok do 17 časova glasalo je više od 22 odsto glasača, a u opštini Zvečan oko 12 odsto birača.

"Da vas čekaju pred biralištima oni koji vas snimaju, prete i vređaju, niko u svetu se ne bi usudio da u većem broju izađe i glasa", rekao je Vulin i izrazio zadovoljstvo rezultatom koji je lista "Srpska" postigla južno od reke Ibar.

Ministar je zahvalio Srbima koji su glasali i za "hrabrost i poverenje koje su ukazali državi Srbiji". Izrazio je žaljene zbog toga što je Demokratska stranka Srbije optužila Srbiju za nasilje na Kosovu, što, po njegovim rečima, niko nije učinio od 1999. godine.

"Prvi put od 1999. baš niko Srbiju nije optužio da stoji iza nereda, ali se odmah javila DSS koja je optužila Srbiju, koju niko u svetu nije povezao sa tim", rekao je on.

O eventuanom ponavljanju izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice Srbija mora da sačeka stav Centralne izborne komisije (CIK) Kosova, a Vulin je istakao da očekuje i stav OEBS-a o tom pitanju.

Vulin je rekao da je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić "imao hrabrosti da kaže međunarodnoj zajednici da ne obavlja svoj posao kako treba i ponudi da Srbija to učini umesto nje", i izrazio žaljenje zbog toga što DSS-u, kako je rekao, "ni to nije bilo dobro".

"Kamo sreće da je neko i ranije, tokom martovskog nasilja 2004. godine zatražio od međunarodne zajednice da zavede red, a ako ne može, da to prepusti Srbiji. Niko u svetu nije protumačio tu Vučićevu izjavu loše, osim DSS i Hajredina Kučija", kazao je ministar za Kosovo. Vulin je ponovio da će biti procesuirani svi izgrednici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track