Drecun za ponavljanje izbora na severu
Foto: Dado Đilas

Posle glasanja

Drecun za ponavljanje izbora na severu

Politika -
Predsednik Odbora za KiM rekao da ne misli da EU krivi Srbiju za incidente koji su se dogodili na lokalnim izborima i dodao da ne ocekuje uticaj tih problema na evropski put zemlje

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da nakon sutrašnjeg sastanka u Briselu očekuje ponavljanje izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici i verifikaciju glasačkih listića koji su odneti pre zatvaranja biračkih mesta. "Očekujemo ponavljanje izbora, samo ćemo videti u kom obimu i na koliko biračkih mesta", kazao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Drecun je rekao da ne misli da EU krivi Srbiju za incidente koji su se dogodili na lokalnim izborima i dodao da ne ocekuje uticaj tih problema na evropski put zemlje. Drecun je ocenio da su zagovornici bojkota izbora izašli iz okvira legalnog političkog delovanja i ušli u fazu "otvorenog antidržavnog delovanja". "Oni su time ugrozili ne samo budućnost kosovskih Srba, već time radili i protiv interesa države Srbije", kazao je Drecun i zatražio da se utvrdi ko je organizovao dolazak ekstremista iz centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. On je upitao postoji li odgovornost "centralne antiizborne komisije kojom se hvali Demokratska stranka Srbije". Drecun je dodao da je za četvrtak zakazana sednica Odbora za KiM jer su se stvorili uslovi da sednici prisustvuju predstavnici izvršne vlasti. Prema rečima poslanika Socijalističke partije Srbije Đorđa Milićevića ključ rešenja svih problema vezanih za izbore je sutrašnji sastanak u Briselu. "Ključ je u nastavku dijaloga na relaciji Beograd, Priština i Evropska unija, kako bismo imali ozbiljne i prave uslove za regularne izbore", kazao je Milićević. On nije želeo da komentariše i prejudicira konačno rešenje i odluke CIK na Kosovu. Milićević je ocenio da dešavanja u vezi sa lokalnim izborima hipotetički mogu usporiti evropske integracije Srbije, ali je izrazio nadu da do toga neće doći. "Očekujem da ćemo kroz dalji dijalog doći do kompromisnog rešenja prihvatljivog za sve", rekao je Milićević. Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je da je jedino logično, zakonsko i moralno rešenje ponavljanje izbora na nekim biračkim mestima na severu Kosova. "Da se to desilo bilo gde u Srbiji, izbori bi bili ponovljeni. Neophodno je ponoviti izbore u nekom zakonski predviđenom roku, da se u međuvremenu ostvari šansa za novi dogovor između Vlade Srbije i onih koji zagovaraju bojkot", rekao je Stefanović. On je rekao da se nada da ukoliko bude postignut dogovor o ponavljanju izbora na severu KiM to ne bi trebalo da utiče na evropski put Srbije i da je na vlasti da to omogući. "U saradnji sa Euleksom i Kosovskom policijom treba utvrditi ko je razbijao glasačke kutije, trenutno ni jedna ni druga strana nemaju dovoljno dokaza za to", dodao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track