Milorad Linta: Zločine procesuirati po mestu prebivališta!
Foto: Preent Screen

Zasedanje SNV u Zagrebz

Milorad Linta: Zločine procesuirati po mestu prebivališta!

Politika -
Ako hrvatska strana ima dokaze da je neko od prognanih Srba činio ratne zločine treba da dostavi te dokaze našin institucijama i da ih one procesuiraju, a takođe i u obrnutom slučaju", rekao je Linta

ZAGREB - Izaslanik Nebojše Stefanovića, predsednika Narodne SkupštineSrbije, Milorad Linta danas se u Zagrebu založio da vlade Hrvatske i Srbije zaključe sporazum prema kome bi se ubuduće postupci za ratne zločine procesuirali prema mestu prebivališta osumnjičenih i optuženih osoba.

"To znači, ako hrvatska strana ima dokaze da je neko od prognanih Srba činio ratne zločine treba da dostavi te dokaze našin institucijama i da ih one procesuiraju, a takođe i u obrnutom slučaju", rekao je Linta u telefonskoj izjavi nakon obraćanja delegatima Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu.

Prema njegovim rečima, na taj način bi se postepeno vratilo poverenje proteranih Srba u hrvatske institucije i ti Srbi bi konačno dobili mogućnost da "konzumiraju" jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je sloboda kretanja. Oni bi tako, kako je naveo, mogli da posećju svoj zavičaj gde su živeli do rata 1991. ili da se vrate u Hrvatsku i da u njoj stalno žive.

Napomenuvši da je SNV krovna organizacija Srba u Hrvatskoj, Linta je rekao da je današnjem zasedanju u dvorani " Vatroslav Lisinski" bilo prisutno blizu 2.000 delegata.

"Preneo sam punu podršku Stefanovića SNV u borbi za ostarivanje prava sprskog naroda u Hrvatskoj, s jedne strane, i borbi za očuvanje postojećih stečenih prava", rekao je Linta. On je naveo da je SNV preneo da se izbegli i prognani Srbi, njih stotine koji žive u Srbiji, Republici Srpskj i "trećim" zemljama širom sveta, snažno zalažu za najbolje odnose Srbije i Hrvatske, za međusobno razumevanje i iskreno pomirenje srpkog i hrvatskog naroda.

Prema njegovim rečima, ključni preduslov da se to desi je rešavanje nekoliko grupa problema - oduzeta imovina, stečena prava, uništena, oštećena i nestala imovina, pitanje nestalih osoba kao najvažnije pitanje i za srpski i hrvatski narod u jednakoj meri, kao i pitanje ratnih zločina i pitanje očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj.

Linta je sugerisao i da treba da se uspostavi stalni dijalog između dve države, tako što bi se osnažio rad postojećih međudržavnih komisija za ratne zločine, nestale, pitanja povratka kulturnih dobara, nacionalne manjine i granice.On je istakao potrebu da se osnuje međudržavna komisija za sporovođenje Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji.

Zasedanju SNV je prisustvovao i hrvatski premijer Zoran Milanović koji je poručio da će ta zemlja štititi prava svih manjina, da u njoj niko nema razloga za strah i da je to "Hrvatska kakvu želi".Na Skupštini se okupilo oko 1.700 predstavnika iz 150 opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, preneli su hrvatski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track