Miščevićeva: Prva međuvladina konferencija 20. decembra
Foto: Fonet

Pregovori sa EU

Miščevićeva: Prva međuvladina konferencija 20. decembra

Politika -
Znamo šta su uslovi, koje je Evropski savet definisao još u junu, a razgovori koje sada vodimo prilika su da dođemo do što boljeg razumevanja evropskih partnera za poziciju Srbije i da se izborimo za što bolji pregovarački okvir, navela je šef pregovaračkog tima sa EU

BEOGRAD - Šef pregovaračkog tima sa Evropskom unijom Tanja Miščević očekuje da prva međuvladina konferencija Srbije i EU bude održana 20. decembra.Miščevićeva navodi da Beograd pokušava da okupi što širi front u Evropskoj uniji da već krajem godine i formalno počnu politički pregovori sa Briselom.

"Veliki broj država je spreman da pomogne da se 20. decembra, neposredno pred katolički Božić zaista i održi prva međuvladina konferencija", rekla je ona posle posete Berlinu i Londonu.Miščević će, već u utorak, sa ministrom bez portfelja zaduženim za EU Brankom Ružićem, nastaviti diplomatsku ofanzivu Srbije - razgovorima u Francuskoj, a zatim i u Italiji.Na pitanje hoće li Srbija dobiti podršku dve ključne evropske države, Nemačke i Britanije, da pregovarački proces startuje već u decembru, ona kaže da "niko nije bio izričito protiv toga".

"Znamo šta su uslovi, koje je Evropski savet definisao još u junu, a razgovori koje sada vodimo prilika su da dođemo do što boljeg razumevanja evropskih partnera za poziciju Srbije i da se izborimo za što bolji pregovarački okvir. Naše ideje su dobro prihvaćene i odlučeno je da sada dalje radimo zajedno na tome", rekla je Miščević, podsetivši da je Srbiji potrebna ne podrška neke pojedinačne države, već saglasnost, partnerstvo i dobri odnosi sa svih 28 članica.Ona dodaje da Berlin i London nemaju nikakve posebne uslove kada je reč o "kosovskom poglavlju".

"Nema posebnih zahteva, već potrebe za jasnim preciziranjem kako će stvari dalje da se razvijaju, kako ni normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ni pregovori sa EU ne bi bili narušeni", zaključila je Miščevićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track