Ilić: Video sam tri milijarde na Kipru!  Dinkić: To je priča za idiote koju je izmislio DB!
Foto: Marina Lopičić

Ministar traži istragu o nestalom novcu

Ilić: Video sam tri milijarde na Kipru! Dinkić: To je priča za idiote koju je izmislio DB!

Politika -
Dokumenta o srpskim parama dobili smo od kiparskog predsednika. Sve smo iskopirali i nakon toga ti računi na Kipru počeli su da se prazne

BEOGRAD - Nije kasno da se utvrdi istina.Ministar Velimir Ilić ponovo je zatražio da se utvrdi gde je nestalo tri milijarde nemačkih maraka s Kipra i na čijim računima je taj novac završio.Poverljiva dokumentaIlić tvrdi da je, i pored dokumentacije kojom je uz pomoć kiparskih vlasti utvrđeno da je novac iz Srbije bio na Kipru, ceo slučaj zataškan.- Kao član radnog tima, po nalogu Vlade 2001. godine putovao sam na Kipar da bih utvrdio šta se s tim novcem desilo. U tročlanom timu ja sam bio predstavnik Vlade, a sa mnom su putovali i predstavnik Narodne banke Srbije i predstavnik MUP. Dokumenta o srpskom novcu na Kipru dobili smo uz pomoć tadašnjeg predsednika Kipra, njihovog ministra policije, kao i srpske bankarke Borke Vučić. Sve podatke smo iskopirali i dostavili tadašnjem premijeru i ministru finansija, i u toj dokumentaciji tačno se vidi da je bilo novca. Nakon toga ti računi na Kipru počeli su da se prazne i sredstva su prebacivana u druge zemlje i kompanije van Kipra - rekao je Ilić i dodao:- To je neko zataškao. Do danas to stoji i očekujemo da se aktivira.Otkriti tok novcaAdvokat Aleksandar Lojpur kaže da bi u „lociranju“ kiparskih para mogla pomoći njegova krivična prijava protiv Mlađana Dinkića i njegovih saradnika, koja stoji u tužilaštvu od 2006. godine. On tvrdi da se u dva-tri navrata raspitivao i rečeno mu je da je rad na predmetu u toku.- Suština je da nije napraviljen presek stanja filijale Beogradske banke na Kipru. To se uvek radi kada banka ode u stečaj, i moglo bi se uraditi i danas. Dokumentacija postoji i mogao bi se otkriti trag novca. Izvesno je da je preko ove filijale išao novac iz Srbije - objašnjava on.

Dinkić: „Kiparske pare“ su izmišljotina DB za idiote!- Ta priča je samo mamac za budale. Te kiparske pare nikad nisu pronađene jer su već bile potrošene pre 5. oktobra ili su prebačene u druge zemlje. O tome svedoči i zvanični izveštaj Haškog tribunala, koji je takođe svojevremeno pokušavao da uđe u trag novcu Miloševićevog režima. A čak i da je bilo ko uspeo da pronađe taj novac, a nije, ne bi mogao da ga podigne bez ovlašćenja vlasnika računa, to jest samog Miloševića i njegovih najbližih saradnika iz redova SPS i radikala. Ne znam da li je možda Velja Ilić svojevremeno dobio takvo punomoćje od Miloševića, ali ja sigurno nisam. Priča o kiparskim parama je zapravo najgluplja priča koju je nekadašnja državna bezbednost ikad smislila, a autor je verovatno neko iz te službe s veoma plitkim umom. U tu nebulozu mogu da poveruju samo najlakoverniji idioti, kojima su razne teorije zavere duševna hrana i neka vrsta utehe za lične životne neuspehe. Zaista mi je žao što ja takvima ne mogu da pomognem - rekao je juče za Kurir Mlađan Dinkić povodom izjava Velimira Ilića.

Tužilaštvo bez komentaraU Republičkom javnom tužilaštvu probali smo da saznamo da li će reagovati na izjavu Velimira Ilića i šta se dešava s krivičnom prijavom podnetom 2006. Međutim, Tomo Zorić, portparol RJT, nije juče odgovarao na pozive i poruke Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track