Najnovije vesti

Mrkić: Nemamo kandidate za ambasadore u SAD, Kini i Nemačkoj
Foto: Fonet

Ministar spoljnih poslova Srbije o kadrovskim problemima u diplomatiji

Mrkić: Nemamo kandidate za ambasadore u SAD, Kini i Nemačkoj

Politika
Treba da bude dobra ličnost, obrazovana, da zna savršeno jezik, da voli SAD, ali ne toliko da zaboravi na svoju zemlju. Ja to ovde nemam, rekao je Mrkić

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio da u ovom trenutku nema nijednog kandidata koga bi mogao da postavi za ambasadore Srbije u tako moćnim zemljama kao što su SAD, Kina i Nemačka.

"Treba da bude dobra ličnost, obrazovana, da zna savršeno jezik, da voli SAD, ali ne toliko da zaboravi na svoju zemlju. Ja to ovde nemam", rekao je Mrkić povodom ambasadorskog mesta u Vašingtonu, navodeći da je isto i za Peking.

"Ne možete u Kinu bilo koga da pošaljete. Imamo otpravnicu poslova koja zna kineski, koju lepo prihvataju. Ali tamo treba da ide neko sa težinom, neki bivši ministar, ali ja takvog nemam. I molim ljude da se uozbilje, da se nađe prihvatljivo rešenje. U ovom MSP nema kandidata. Nekada nam neko padne na pamet, ali kroz neki proces se ispostavi da nije adekvatan. Radimo, ne sedimo", rekao je Mrkić.

"Imaćemo ambasadore. Naveli smo u predlogu zakona da 15 posto treba da bude upliv politike. Dakle, jedan deo da predlože partije, vlast. Razgovarao sam sa državnim vrhom", kazao je šef diplomatije.

Na pitanje zašto su vraćani stari, ako nemamo nove ambasadore, Mrkić je naglasio da su "neki jako loše radili, dramatično loše".

Navodeći da nije u redu da priča o kome se radi, Mrkić je istakao da je "bolje da imamo dobre otpravnike poslova nego lošeg ambasadora".

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...