Albanski kokus u Kongresu pripremio nacrt rezolucije za braću Bitići
Foto: Fonet

Bore se za bivše pripadnike terorističke "OVK"

Albanski kokus u Kongresu pripremio nacrt rezolucije za braću Bitići

Politika -
U slučaju da dobije većinu u ta dva kongresna tela, predlog rezolucije bi se tek onda našao na glasanju u Predstavničkom domu Kongresa, ali kako su rekli u srpskom Kokusu u Kongresu, zbog zgusnutog rasporeda, to se ne očekuje tokom ove kalendarske godine

VAŠINGTON - Albanski kokus u američkom Kongresu pripremio je nacrt rezolucije, vezanu za ubistvo 1999. bivših članova OVK braće Bitići, koji tek treba da ide u kongresni Potkomitet za Evropu, da bi se o njemu dalje odlučivalo, rečeno je u Kongresu.

Nacrt rezolucije je podneo šef albanskog Kokusa u Kongresu SAD, demokratski kongresmen iz Njujorka Eliot Engel, i o njemu bi prvo trebalo da se izjasni Potkomitet za Evropu, a onda Komitet za spoljne poslove Kongresa.

U slučaju da dobije većinu u ta dva kongresna tela, predlog rezolucije bi se tek onda našao na glasanju u Predstavničkom domu Kongresa, ali kako su rekli u srpskom Kokusu u Kongresu, zbog zgusnutog rasporeda, to se ne očekuje tokom ove kalendarske godine.

Ovo nije prvi put da je podneta inicijativa za usvajanje slične rezolucije vezane za ubistvo braće Bitići, pošto je u poslednjih pet godina već bilo takvih incijativa, ali nijedna do sada nije uspela.

Ipak, slučaj braće Bitići se nalazi visoko na listi prioriteta američke administracije, i kako je rečeno u Stejt departmentu, prilikom svakog susreta sa zvaničnicima iz Srbije urgira se za rešavanje tog pitanja.

Prema predlogu rezolucije kongresmena Engela, od Srbije se traži rešavanje ovog slučaja i što je pre moguće procesuiranje svih onih koji su "direktno ili posredno" odgovorni za njihovu smrt.

Apelacioni sud u Beogradu je u martu ove godine potvrdio oslobađajuću presudu policajcima Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženim za ubistvo braće Bitići.

Oni su bili optuženi da su 9. juna 1999. godine uhapsili braću, i predali ih nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije, koji su ih kasnije u Nastavnom centru policije u Petrovom selu usmrtili hicima u glavu.

Braća Agron, Iljij i Mehmet Bitići bili su američki državljani koji su se na strani "Oslobodilačke vojske Kosova" borili protiv regularnih jedinica Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track