Tomin savetnik Oliver Antić: Razmatraćemo smanjenje kazne Markoviću sa 40 na 15 godina!
Foto: Rojter

Sramotna najava iz kabineta predsednika Srbije

Tomin savetnik Oliver Antić: Razmatraćemo smanjenje kazne Markoviću sa 40 na 15 godina!

Politika -
bivši šef DB Rade Marković osuđen na 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića i četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali; Ako mu smanje kaznu, na slobodu će 2016!

BEOGRAD - Nikolić će presuditi!Komisija za istraživanje ubistava novinara s Veranom Matićem na čelu optužila je juče u svom saopštenju Olivera Antića, savetnika Tomislava Nikolića, da je nekadašnjem šefu Državne bezbednosti Radomiru Markoviću praktično obećao da će biti oslobođen „na osnovu primene zaštite zakonitosti, ili pomilovanjem“.Preti sa 15 dosijeaU saopštenju koje je potpisao Matić tvrdi se da je Marković u razgovoru s jednim članom ove komisije rekao „da ima čvrsta obećanja da će mu se pomoći i da će izaći sledeće godine na osnovu primene zaštite zakonitosti ili pomilovanjem, kao i da je o tome već razgovarao sa savetnikom predsednika Republike Oliverom Antićem“.Nadalje, u saopštenju ove komisije se još navodi da je osuđeni Marković rekao da je pozvao suprugu Ivančicu i poručio joj da „policija nema nameru da mu se skine sa grbače“.- Navodno je supruga odgovorila da joj je muka od svega i da će se, ako „oni“ naprave još jedan korak, preseliti u Zagreb, a da će 15 tajnih dosijea koje poseduje, a koje joj je dao Marković, objaviti u svim evropskim novinama i još negde, a ona zna gde - kaže se u saopštenju.Marković je, prema navodima iz saopštenja, rekao da u vezi s pomenutim dosijeima nije pristao na nagodbe s bivšim ministrom policije Dušanom Mihajlovićem, načelnikom RDB Goranom Petrovićem i njegovim zamenikom Zoranom Mijatovićem, dok je bio u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu, kao ni na nagodbu s tužiocem Haškog tribunala Džefrijem Najsom u Hagu, kad je svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću.Od muve magaracMeđutim, Antić je juče negirao optužbe da je Markoviću obećao da će biti pomilovan.- Gluposti! Kako bilo ko može bilo kome da obeća pomilovanje - kazao je Antić za Kurir. On je potvrdio da je s Markovićem obavio razgovor u skladu s Pravilnikom Komisije za pomilovanje, dodajući da u tom razgovoru „nije bilo ništa spektakularno“.- Oni sada prave od muve magarca - ocenio je savetnik predsednika.Antić tvrdi da je Markoviću rekao kako EU traži da se vlast u Srbiji pozabavi slučajevima ubistava novinara. On mu je, kako kaže, kazao da bi mogao da pomogne državi ako zna ko je ubio Slavka Ćuruviju i predočio mu da bi, u tom slučaju, mogao od Tužilaštva da dobije status svedoka-saradnika.- Marković je rekao da o tome ne zna ništa. I tu je ta priča završena. Nije pominjao nikakvih 15 dosijea o kojima se sada priča - rekao je Antić.Marković nije imao primedbi na zatvorske uslove, ali se žalio da je u njegovom slučaju pogrešno primenjeno materijalno pravo, kazao je Antić.- Marković tvrdi da nije mogao da dobije 40 godina zatvora, nego maksimalno 15 - rekao je Antić i najavio da će Markovićeva žalba uskoro biti razmatrana.Šefica kabineta neobaveštenaInteresantno, Stanislava Pak, šefica kabineta predsednika Nikolića, pola sata pre našeg razgovora sa Oliverom Antićem demantovala je da je on uopšte komunicirao s bivšim šefom DB. U suprotnom, kako je rekla, o tome bi bilo dokaza, jer je Marković u zatvoru.

Oliver Antić: U razgovoru koji sam vodio sa Markovićem nije bilo ničeg specijalnog
Oliver Antić: U razgovoru koji sam vodio sa Markovićem nije bilo ničeg specijalnog

Ivančica Marković: Ne bežim iz SrbijeKad smo pozvali Markovićevu suprugu Ivančicu da je pitamo za dosijee, ona najpre nije znala o kojim dosijeima je reč. Na pitanje da li dosijei postoje, rekla je da „to treba pitati te koji to pišu“. Upitana da li je spremna da ode u Zagreb zbog straha za svoj život i da dosijee prosledi stranim medijima, odgovorila je:- Da hoću da odem u Zagreb, otišla bih kad su mi pretili i kad su me brisali iz evidencije državljana. Molim vas, razumite me, ne mogu više da pričam.

Borović: Osuđeni u ulozi svedokaAdvokat Borivoje Borović ocenjuje da postoji mogućnost da se Marković pojavi u ulozi osuđenog kao svedoka. On bi mogao da da značajne informacije o raznim krivičnim delima koja su u toku ili nisu rešena, pa bi po tom osnovu mogla da mu se ublaži kazna.- Ako se molba razmatra, onda bi stručna služba u Ministarstvu pravde mogla da da mišljenje da su njegova svedočenja od izuzetnog značaja, pa da se da predlog predsedniku o njegovom pomilovanju - rekao je Borović.

Mijatović: Nemam komentarNekadašnji zamenik šefa RDB Zoran Mijatović nije hteo da komentariše Markovićeve tvrdnje da su mu nuđene nagodbe u vezi s navodnim dosijeima.- Nisam komentator, već ozbiljan čovek. Pišem treću knjigu i zaista ne znam do kakvih saznanja je došla ta komisija. Ne bavim se time - rekao je Mijatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track