Čepurin: Rusija zadovoljna što Srbija ne namerava u NATO

Neutralnost

Čepurin: Rusija zadovoljna što Srbija ne namerava u NATO

Politika -
Rusija je spremna da strpljivo i dosledno podržava Srbiju. Ali pogrešno je razmišljati da će Rusija na neki magičan način sama rešiti ovo pitanje, rekao je ruski ambasador u Beogradu govoreći o Kosovu

BEOGRAD - Rusija smatra da za Srbiju nema nikakvog smisla da bude članica NATO, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin."Nama je srpski državni vrh rekao da ne ulazi u NATO, niti ima takve namere. Ako me pitate da li to zadovoljava Ruse - odgovor je da", istakao je Čepurin u intervjuu časopisu NIN.On je naveo i da je tokom nedavne posete Beogradu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua bilo reči o toj temi.Na pitanje da li Rusiju zadovoljava to što Srbija ne želi da se priključi ni Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koju je osnovala Rusija, ambasador te zemlje u Srbiji je podsetio kako je prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da se Srbija drži kao nesvrstana zemlja."Srbija nema nikakvih planova da se priključi NATO-u, ali nema planova ni da se priključi ODKB-u. Srbija ostaje neutralna", istakao je Čepurin.Govoreći na temu Kosova, ruski ambasador je naveo da se Rusija, koja prema njegovim rečima "nije i neće priznati Kosovo", zalaže za kompromisne odluke koje zadovoljavaju Srbiju."Rusija je spremna da strpljivo i dosledno podržava Srbiju. Ali pogrešno je razmišljati da će Rusija na neki magičan način sama rešiti ovo pitanje", upozorio je Čepurin.Ambasador Rusije je, komentarišući dešavanja na Kosovu u svetlu lokalnih izbora, istakao četiri važne tačke. "

Za nas je bitno da Srbi imaju jasnu i usaglašenu strategiju", istakao je Čepurin i dodao: "Drugo, Rusija nije i neće priznati Kosovo."On je dodao da je treća važna stvar pitanje statusa, što nije pitanje Evropske unije i Brisela, već Ujedinjenih nacija."Četvrto, da separatistima nije stizala pomoć iz inostranstva, ne bi bili toliko čvrsti tokom pregovora. Znamo to iz svog iskustva", rekao je Čepurin.Rusija podržava napore Srbije u formiranju Zajednice srpskih opština na KiM na osnovu rezultata izbora, istakao je Čepurin, dodavši da, ako bude sloge među samim Srbima, oni će moći efikasnije braniti svoje interese i integritet Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track