Čepurin: Srbija je kao laka devojka
Foto: Beta

Ambasador poručio srpskoj javnosti

Čepurin: Srbija je kao laka devojka

Politika -
Ambasador Rusije u svom izlaganju rekao da devojka ne može da računa na svadbu ako mladić shvati da je spremna na sve i upozorio Srbiju da ne treba da moli da uđe u NATO

BEOGRAD - Diplomatski, nema šta!Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je prilično nediplomatskim rečnikom - po kojem je bio poznat i njegov prethodnik Aleksandar Konuzin - gostujući na beogradskoj Akademiji za bezbednost i diplomatiju, izjavio da je za njih neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO jer bi to bila potpuna glupost. Odgovarajući na pitanja bivšeg gradonačelnika Cetinja Aleksandra Aleksića da li se može zaustaviti priključenje Crne Gore NATO, kazao je da u politici, kao i svuda, postoje majmuni.I moli i puzi- Neko iz Srbije treba da dopuzi i moli za prijem u NATO posle bombardovanja koje joj je nanelo štetu od 120 milijardi dolara. NATO je stvoren protiv Sovjetskog Saveza, kojeg više nema. Da li stvarno želite da ratujete u Iraku, Libiji ili Siriji, ili možda da se samo zbratimite s Turskom? Ni Austrija, Švedska, Irska nisu u NATO, a jesu u EU. To ne podrazumeva i obavezno članstvo u NATO. Ali ima ludaka koji pokušavaju da iskoriste tu tezu. Niko ne sme da pritiska Srbiju da bi se ona za nešto vezala, i to bi svi trebalo da imaju u vidu - rekao je Čepurin i dodao da Rusija prihvata ulazak u EU kao glavni geopolitički cilj suverene Srbije.- Maštamo o tome da budemo pravi Nemci, ali to se u životu ne događa. Političke odluke bi trebalo dobro proračunati. Ako je, međutim, u pitanju mašta, onda je potreban oprezniji pristup - rekao je Čepurin.Ambasador je istakao da je zato potrebno odrediti trajne srpske interese, naročito u pregovorima o integracijama.- Da li je zemlja zainteresovana za očuvanje svog suvereniteta i da li integracioni procesi to omogućavaju? Devojka ne može da računa na svadbu ako mladić shvati da je spremna na sve - kazao je Čepurin. On je još istakao će Srbija od Južnog toka dobiti deset puta više nego od bilo kojih donacija u procesu integracija EU.Ništa nije slučajnoZa analitičara Predraga Simića agresivnija retorika ambasadora Čepurina nije slučajna.- On sprovodi politiku Rusije. Srbija je Rusiji simbolički važna i ona to pokazuje ulaganjima u Južni tok, železnicu, kao i kreditom za srpski budžet. Sve treba posmatrati kroz prizmu diplomatskih pobeda Rusije u vezi s dešavanjima u Siriji, Iranu, kao i najnovijom situacijom u Ukrajini, koja nije potpisala sporazum o pridruživanju sa EU - naglasio je Simić.

StankovićMEDIJSKI ATRAKTIVANI analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da je nastup ambasadora Čepurina možda nediplomatski, ali da je sasvim izvesno da se ruska politika prema NATO nije promenila.- Pretpostavljam da je ovakvom izjavom želeo da bude medijski atraktivniji i sigurno da je u tome uspeo. Činjenica je da Rusija želi da povrati uticaj na ovim prostorima - uverava Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track