Ružić: Ne očekujem promenu politike Nemačke prema Srbiji

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije

Ružić: Ne očekujem promenu politike Nemačke prema Srbiji

Politika -
Važno je za Srbiju da joj Nemačka pruža punu podršku na evropskom putu, rekao je Ružić

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić izjavio je danas da u slučaju formiranja velike koalicije demohrišćana i socijaldemokrata u Nemačkoj ne očekuje znatnu promenu politike te države prema Srbiji.

"Važno je za Srbiju da joj Nemačka pruža punu podršku na evropskom putu, da Nemačka učestvuje u formatiranju pregovaračkog okvira koji će biti usvojen 20. decembra i trasirati strukturu i dinamiku pregovaračkog procesa. Ne očekujem velike promene jer ne vidim šta bi moglo da se ublaži ili zaoštri u pogledu podrške Nemačke procesu evrointegracija Srbije", rekao je Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

Pregovarački okvir će, kako je uveren, biti pozitivan po Srbiju i njen evrointegracijski proces, a vlada u Beogradu je, kako je rekao, ponudila proaktivan odnos i argumentaciju kako vidi taj proces.Ružić se osvrnuo i na izborni proces na Kosovu, poručivši da Srbi treba da iskoriste priliku da opredeljuju svoju sudbini i da punim kapacitetom uđu u sve društvene procese na KiM.

"To će biti prvi i možda najvažniji korak u relaksaciji tenzija koje su postojale prethodnih decenija na KiM, posle čega treba očekivati formiranje zajednice srpskih opstina koja treba da bude instrument i mehanizam snažnog impulsa srpske populacije", rekao je Ružić.

Kako je dodao, Vlada Srbije će pozvati Srbe da izađu i na parlamentarne izbore na KiM koji će biti održani sledeće godine.

"Vlada će u skladu sa svojom strateškom orjentacijom pozvati Srbe da izađu na parlamentarne izbore. Mislim da je to konstruktivan doprinos i odgovoran odnos prema našim sunarodnicima", rekao je Ružić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track