PATREŠ: Srpska protestuje zbog premeštanja biračkog centra!
Foto: Tanjug

REGULARNOST IZBORA DOVEDENA U PITANJE

PATREŠ: Srpska protestuje zbog premeštanja biračkog centra!

Politika -
Građanska inicijativa „Srpska" je zatražila od svih relevantnih činilaca na Kosovu i Metohiji koji prate izborni proces, naročito OEBS i stranih posmatrača, da se uključe i ukinu ovakvu odluku CIK-a i da omoguće da se birački centar u Pasjanu ponovo vrati u školu Miladin Popović

PASJANE - Građanska inicijativa "Srpska" saopštila je danas da se Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini otvoreno stavila u službu Srpske liberalne stranke odlukom da izmesti birački centar u Pasjanu, u opštini Parteš, iz zgrade osnovne škole ""Miladin Popović"" u zgradu Opštine.

"Ovakvom odlukom, CIK dovodi pod znak pitanja regularnost izbora i tajnost glasanja, jer je celokupnoj opštinskoj administraciji kojom rukovodi kandidat SLS-a pružena mogućnost da, kao i do sada, nastavi da vrši nečuven pritisak na birače“, ističe se u saopštenju "Srpske".

Građanska inicijativa „Srpska" je zatražila od svih relevantnih činilaca na Kosovu i Metohiji koji prate izborni proces, naročito OEBS i stranih posmatrača, da se uključe i ukinu ovakvu odluku CIK-a i da omoguće da se birački centar u Pasjanu ponovo vrati u školu ""Miladin Popović"".

U suprotnom, konstatuje „Srpska" svi snose odgovornost, zajedno sa CIK-om, za ugrožavanje slobodne volje birača.U zgradi opštine nalazi se kancelarija još uvek aktuelnog gradonačelnika i kandidata SLS-a u drugom krugu lokalnih izbora.

Regularnost slobodnog izjašnjavanja birača može da ugrozi i to što je unutrašnjost zgrade opštine pokrivena audio i video nadzorom, upozorila je "Srpska“ dodajući da to direktno ugrožava tajnost glasanja, a kasnije i bezbednost birača.

"Ovom odlukom CIK krši direktno zakon o izborima u kome se kaže da na 100 metara od biračkog mesta ne sme da bude nikakvog promotivnog izbornog materijala, a pored zgrade opštine na manje od 50 metara je izborni štab SLS-a, oblepljen promotivnim stranačkim materijalom“, naglašava Građanska inicijativa podsećajući da je sve vreme izborne kampanje cela zgrada Opštine bila oblepljena plakatima SLS-a.

"Srpska“ je zaključila da se CIK otvoreno stavio u službu jednog političkog subjekta - u ovom slučaju SLS-a - i time ugrozio regularnost u drugom krugu izbora za opštinu Parteš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track