Vulin: Zajednica će biti ustavni mehanizam Srba sa Kosova

Ministar za Kosovo i Metohiju

Vulin: Zajednica će biti ustavni mehanizam Srba sa Kosova

Politika -
Biće ustavni i konstitutivni mehanizam za okupljanje Srba koji žive na Kosovu da budu u vezi sa svojim Beogradom, ali da tu vezu ne možete prekinuti, kazao je Vulin

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da će Zajednica srpskih opština biti ustavni mehanizam Srba koji žive na Kosovu da budu u vezi sa Beogradom, nešto što prepoznaju i Priština, Beograd, ali i Brisel.

"Zajednica srpskih opština će biti nešto što prepoznaju i privremena institucija u Prištini, nešto što priznaje i Brisel i nešto što priznaje Beograd. Biće ustavni i konstitutivni mehanizam za okupljanje Srba koji žive na Kosovu da budu u vezi sa svojim Beogradom, ali da tu vezu ne možete prekinuti", kazao je Vulin.

Kako je rekao, Srbi na Kosovu i Metohiji prvi put će imati mehanizam koji je Srbija prepoznala, ali i priznao celi svet.

"Niko više nikada neće moći da se na Kosovu i Metohiji bavi politikom, a da ne pomisli i ne zapita "A šta Srbi misle?". Do sada to nije bilo tako", rekao je Vulin.

On je dodao da će nakon formiranja većine u svih deset opština gde su Srbi većina, doći do predloga statuta, a da upravljački tim sutra putuje u Brisel na razgovor sa predstavnicima Evropske unije.

"Upravljački tim koji čine predstavnici opština na severu se sutra nalazi u Briselu gde će razgovarati sa predstavnicima EU o iskustvima drugih evropskih regija kako to funkcioniše, koje su ideje kako to treba da izgleda", naveo je ministar zadužen za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, pobeda G.I. "Srpska" jeste dokaz da su Srbi uz Vladu Srbije. Na pitanje da li će srpska koalicija formirati lokalnu vlast u Kosovskoj Mitrovici, Vulin je naveo kako je Mitrovica važna, ali jedna od deset opština i da je politika vlade da okupi i ujedini Srbe svuda. On je istakao da je ova generacija političara "prva generacija srpskih političara u dugom vremenskom periodu koja je rešila probleme tamo gde su se pojavili i u vremenu kad su se pojavili".

"2000. smo mogli sve, 2004. puno, ali manje, 2008. manje od 2004., a 2012. manje nego 2008, a da nismo uradili ono što smo uradili, 2014. ne bismo mogli ništa", zaključio je Vulin. Na Kosovu i Metohiji juče je održan drugi krug lokalnih izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track