SASTANAK U BRISELU Bilt: Krajnje je vreme da Srbija počne pregovore

Eštonova podnosi izveštaj

SASTANAK U BRISELU Bilt: Krajnje je vreme da Srbija počne pregovore

Politika -
Ministri EU još nisu usaglasili stavove da li će prva međuvladina konferencija EU-Srbija biti održana 20. decembra ili 21. januara

BRISEL - Šefovi diplomatije zemalja članica EU počeli su jutros u Briselu sastanak na kome bi trebalo da preciziraju datum prve međuvladine konferencije EU-Srbija. "Krajnje je vreme da Srbija počne pregovore o pridruživanju", izjavio je jutros šef švedske diplomatije Karl Bilt ulazeći u zgradu Evropskog saveta u Briselu.

Kako se saznaje iz briselskih diplomatskih izvora, ministri još nisu usaglasili stavove da li će prva međuvladina konferencija EU-Srbija biti održana 20. decembra ili 21. januara, kao ni o pojedinim formulacijama iz pregovaračkog okvira.

"Kao što znate, neke zemlje su obavezne da u odlukama o proširenju uvaže stav svog parlamenta", ukazao je uoči sastanka Antanas Linkevičius, ministar spoljnih poslova Litvanije i predsedavajući Saveta.

Devenport: Očekujem međuvladinu konferenciju u januaru

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da očekuje da će se narednog meseca održati prva međuvladina konferencija o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i dodao da će Srbija time podići nivo saradnje i postati deo EU. Devenport je na skupu u organizaciji Američke privredne komore "Drugo prolazno vreme - uključi se za promenu", rekao da će se kvalitet odnosa time bitno promeniti.

On je podsetio na odluke Saveta Evrope u junu ove godine, na sporazum Beograda i Prištine, srpovođenje i poštovanje okvira neophodnih za reforme potrebne za proces pristupanja...Govoreći o ekonomskom razvoju Srbije i pravnoj osnovi koja to treba da omogući, on je rekao da su u EU zadovoljni novim pristupom koji se ne odnosi samo na Srbiju, već i na Crnu Goru. On je rekao i da su u EU shvatili da su poglavlja 23 i 24 izuzetno važna i da su to pitanja u kojima je najteže napraviti napredak.

Prema njegovim rečima, nema 100 odsto ujednačene sudske prakse ni u zemljama EU, ali je potrebno da se Srbija ugleda na najbolju praksu u pojedinim zemljama, posebno onima koje su se susretale sa sličnim iskustvima.Devenport je ocenio da je Srbija uspostavila okvire za suočavanje sa najvećim izazovima i da smatra da su i u strategiji o pravosuđu koju je Srbija usvojila, prepoznati najveći izazovi.On je dodao da Srbija ima priliku da krene napred, kao i da EU podržava taj proces, da će ga pratiti i da će raditi zajedno sa srpskom vladom na njegovoj realizaciji.

Dačić: Početak pregovora sa EU 20. decembra ili 21. januara

Premijer Srbije Ivica Dačić očekuje da Srbija počne pregovore sa EU 20. decembra ili najkasnije 21. januara.Dačić je rekao da je ponosan što je deo vlade koja je toliko toga učinila na putu Srbije ka EU. Prema njegovim rečima, početak pregovora sa EU označiće i znak starta za sveukupne reforme u državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track