EU ODLUČILA: Pregovori sa Srbijom 21. januara

Šefovi diplomatija u Briselu u utorak odlučili

EU ODLUČILA: Pregovori sa Srbijom 21. januara

Politika -
Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU poslušali preporuku Ketrin Ešton da se otpočnu pristupni pregovori sa Srbijom; Dačić: Ostvarili smo istorijski cilj, koji su čekale mnoge generacije

BRISEL - Više nema odlaganja!Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU odlučili su sinoć da pregovori sa Srbijom počnu u januaru, ali nisu precizirali tačan datum, saopštio je šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.- Nismo se dogovorili o konkretnom datumu - rekao je Erjavec novinarima, napuštajući sastanak Ministarskog saveta u Briselu i dodao da će datum održavanja međuvladine konferencije odrediti Grčka, koja od 1. januara počinje predsedavanje EU.Prvobitno je bilo predloženo da se konferencija održi 21. januara, a Tanjugovi izvori iz EU kažu da je to i dalje najverovatniji datum.- Ima logike da to bude 21. januara, jer tog dana ponovo zaseda Ministarski savet - izjavio je funkcioner EU.On je objasnio da će Grčka moći sama da sazove međuvladinu konferenciju, bez nove sednice Saveta EU.Erjavec je na konferenciji za štampu izneo i da su ministri u pregovarački okvir uvrstili dosad spornu klauzulu u kojoj se kaže da Beograd i Priština do kraja pristupnih pregovora Srbije moraju da potpišu „pravno obavezujući sporazum“.- Usvajanje pregovaračkog okvira i zaključak Ministarskog saveta EU da Srbija definitivno otpočne pregovore u januaru predstavlja istorijski događaj za Srbiju - izjavio je sinoć premijer Ivica Dačić. On je zahvalio Vladi, prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na trudu i odgovornosti na najvišem nivou kako bi se dostigao ovaj istorijski važan dan.Dačić je rekao da je ovo istorijski događaj za Srbiju, onaj koji su čekale mnoge generacije.- Ja sam ponosan na to što je ova Vlada Srbije uspela da ostvari taj istorijski cilj - rekao je Dačić i dodao da je to kraj jednog veoma teškog početka.

REAGOVANJAPredrag Simić, bivši ambasadorOdluka o početku pregovora bila očekivana. Međutim, Nemačka i Engleska predlažu da se pregovori vode tako što Kosovo ne bi bilo samo tema 35. poglavlja, nego svih ostalih poglavlja. To, praktično, znači da bi se pregovori mogli odužiti unedogled.Dušan Janjić, politički analitičarNe treba licitirati s datumom jer ostaje još mnogo posla. Ne bih bio siguran da je 21. januar tačan jer nije usaglašen pregovarački okvir, a to znači da bi sledeća prilika bila tek mart.Linas Antanas Linkevičijus, litvanski šef diplomatijePodržavamo odobravanje datuma za početak pregovora, ali mora se imati u vidu da je nekim zemljama članicama za to potreban mandat parlamenta.Jelko Kacin, Izvestilac Evropskog parlamentaSavet je kroz usvojene zaključke i pregovarački okvir poslao snažnu poruku ohrabrenja Srbiji da nastavi reformskim putem i odao priznanje za do sada postignute rezultate, naročito u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom.

Štefan File na TviteruVIDIMO SE USKORO U BRISELUEvropski komesar za proširenje Štefan File je na svom tviter nalogu naveo da se planira da prva međuvladina konferencija bude 21. januara.

PregovoriNEMCI I PRAZNICI PROTIV 20. DECEMBRAU ranijim verzijama dokumenta kao alternativni datum bio je naveden 20. decembar, ali ministri su u međuvremenu dogovorili da to ipak bude u januaru. Tanjugovi diplomatski izvori navode da je ova odluka rezultat tvrdog stava Nemačke, koja je insistirala na januaru, ali da su faktor u odlučivanju bili i predstojeći božićni praznici, zbog kojih je bilo teško „uglaviti“ konferenciju u raspored rada Saveta EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track