Dačić: Srbi sa KiM da izađu na parlamentarne izbore

Premijer Srbije

Dačić: Srbi sa KiM da izađu na parlamentarne izbore

Politika -
Premijer Srbije smatra da bi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji trebalo da izađu na tamošnje parlamentarne izbore i da bi time imali odlučujući uticaj na buduću vladu u Prištini

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da bi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji trebalo da izađu na tamošnje parlamentarne izbore i da bi time imali odlučujući uticaj na buduću vladu u Prištini.

Dačić je, odgovarajući na pitanja vezana za ocenu Ketrin Ešton da pravosuđe dogovorom iz Brisela ulazi u kosovski sistem, podsetio da KiM po Rezoluciji 1244 praktično nije posebna država, ali jeste na neki način teritorija sa posebnom jurisdikcijom.

Premijer je na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovala većina članova vlade, rekao da mi Kosovo ne priznajemo kao državu i da ustvari vraćamo stanje i točak "koji je sve mleo pred sobom" unazad.

"To nema nikakve veze sa putanjem statusa. Srbi treba da učestvuju na parlamentarnim izborima zato što će imati odlučujući uticaj na buduću vladu. Srbi i sada imaju odlučujući uticaj samo što je pitanje za koga su Srbi do sada radili", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sada ćemo imati konačno ZSO koja, šta god da ima od nadležnosti, jeste prvi legitimni i legalno izabrani oblik neke organizacije vlasti Srba na Kosovu i Metohiji. On je ponovio da stoga smatra da Srbi treba da učestvuju na izborima za parlament, jer će time imati odlučujući uticaj na kosovsku vladu. Dačić je naveo da Kosovo i Metohija ostaje ključna tema za evropske integracije i izneo stav da smo mogli da imamo idealno uređeno državu, ali da bez napretka u dijalogu ne bi, nažalost, došli do formalnog početka pregovora sa EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track