PREGOVORI SA EU: Najteže pitanje za Srbiju - poglavlje 35
Foto: Marina Lopicic

Škakljivo

PREGOVORI SA EU: Najteže pitanje za Srbiju - poglavlje 35

Politika -
Datum početka pregovora, 21. januar 2014. prema njegovim rečima, u praksi znači da će visoki predstavnici srpske Vlade, premijer, prvi potredsednik Vlade i možda neki ministri učestvovati u sastanku s drug strane će biti predstavnici EU

BEOGRAD - Ambasador Srbije pri Evropskoj uniji (EU) u Briselu Duško Lopandić smatra da će najškakljivije poglavlje u pregovorima biti poglavlje 35 koje se tiče Kosova, jer je ono novost i za EU.

"Svi elementi kako će se razgovarati ( o tom poglavlju) još nam nisu poznati jednostavno zato što jer nisu poznati ni predstavnicima EU", rekao je Lopandić za B92 u Briselu.

Prema njegovim rečima, EU je poznata po pravnoj kreativnosti i dosta stvari stvara u hodu, pa pretpostavlja da će i poglavlje 35 biti kombinacija nečega što već imamo.

S jedne strane radiće se analitički pregled poglavlja, takozvani skrining, a s druge strane će teći proces normalizacije odnosa sa Prištinom kao deo političkog procesa, rekao je Lopandić.

Datum početka pregovora, 21. januar 2014. prema njegovim rečima, u praksi znači da će visoki predstavnici srpske Vlade, premijer, prvi potredsednik Vlade i možda neki ministri učestvovati u sastanku s drug strane će biti predstavnici EU.

Oni će iznati stavove za početak pregovora koji traju godinama i pregovara se o svim delovima pravnog šistema jedne države, naveo je srpski ambasador pri EU.

On pretpostavlja da ćemo do kraja sledeće godine imati otvoreno nekoliko poglavlja s tim što ceo proces skrininga traje 13 - 14 meseci, do početka 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track