EŠTONOVA O DOGOVORU: Uspeh pripada Dačiću i Tačiju, EU samo pomogla
Foto: Beta

Briselski sporazum

EŠTONOVA O DOGOVORU: Uspeh pripada Dačiću i Tačiju, EU samo pomogla

Politika -
Ivica Dačić i Hašim Tači su pokazali političku hrabrost i odlučnost i želju da dođu do rešenja. Moja uloga i uloga mog tima bila je da im pomognemo u tim težnjama... To je bio njihov uspeh, navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku

BEOGRAD - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da Briselski sporazum nije njen uspeh, već uspeh Beograda i Prištine, a da je Evropska unija samo pomogla u tom procesu.

"Ivica Dačić i Hašim Tači su pokazali političku hrabrost i odlučnost i želju da dođu do rešenja. Moja uloga i uloga mog tima bila je da im pomognemo u tim težnjama... To je bio njihov uspeh", rekla je Ešton.

Eštonova je napomenula da je sve ono što je radila, radila u ime EU.

"Jedinu pobedu ovde izdejstvovali su Beograd i Priština, ali Evropska unija je značajan igrač u susedstvu koji može još mnogo da ponudi - znanje stečeno u prošlosti, ali i nadu za budućnost", ocenila je ona.

Eštonova je navela da sve članice EU podržavaju otpočinjanje pregovora o članstvu sa Srbijom, kao i pregovore o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa Kosovom. Jedan od razloga za takav stav je, prema njenim rečima, značajan napredak koje su obe strane postigle u normalizaciji svojih odnosa.

Visoka predstavnica EU je naglasila i da su svi dogovori postignuti tokom dijaloga obavezujući i da je za implementaciju dogovora potrebno vreme.

"Obe strane su veoma ozbiljno prišle procesu implementacije, sa odlučnošću da se odradi sve do krajnjih detalja. Do sada je 50 ljudi iz Beograda i Prištine bilo u našim kancelarijama na dogovorima. Svi detalji su veoma važni i biće potrebno detaljno proći kroz sve njih - a za to je potrebno vreme", kazala je ona.

Eštonova je istakla i da je tokom celokupnog procesa dijaloga imala punu podršku ministara spoljnih poslova EU."Uspeh je u odluci dvojice balkanskih političara da rade zajedno, a ja sam uspela da nađem okvir i mesto gde će uspeti da ostvare taj svoj cilj", dodala je ona.

Ešton je ukazala i na tesnu saradnju Brisela i Vašingtona tokom dijaloga. Amerikanci su "u potpunosti podržavali posao kojim sam se bavila - prvo preko državne sekretarke Hilari Klinton, a kasnije preko njenog naslednika sekretara (Džona) Kerija. Zahvalna sam im na nesebičnoj pomoći", rekla je šefica evropske diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja