Poslanici propitivali vladu
Foto: Beta

Poslednji dan jesenjeg zasedanja

Poslanici propitivali vladu

Politika -
Odgovore od ministara tražili Riza Halimi, Petar Kuntić, Milica Vojić Marković, Marjan Rističević...

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije i poslednji dan jesenjeg zasedanja iskoristili su da postavljaju pitanja vladi.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi pitao je Vladu Srbije na koji način će obezbediti sprovođenje vanrednog popisa stanovništva u opštinama Medviđa, Preševo i Bujanovac, koji je planiran za 2014. s obzirom da su sa te teritorije interno raseljeni na području Kosova i Metohije.

Zbog osetljivosti problematike obraćam se vladi sa zahtevom da se objasni kako će se popisivati interno raseljeni od 1999. do maja 2001. godine kao i tokom oružanih sukoba u Kopnenoj zoni bezbednosti, a koji su još na teriotriji Kosova, jer im do sada nisu obezbedjeni ni minimalni uslovi za povratak“, rekao je Halimi u Skupštini, u delu sednice kada poslanici svakog utorka i četvrktka postavljaju pitanja vladi.

Njega je zanimalo i kako će se popisivati i „priličan broj onih koji su iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa sada u zemljama Evropske unije gde traže azil“.

Poslanik na listi DS Petar Kuntić takođe je imao pitanje za vladu, a odnosilo se na mešovitu komisiju kojoj je poverena implementacija Sporazuma o zaštiti manjina, a koja se, prema njegovim rečima, već dve godine nije sastala.

„Implemantacija sporazuma o zaštiti manjina poverena je Komisiji koja se redovno sastajala u vladi Mirka Cvetkovića, započela rad u vladi Vojislava Koštunice, a dve godine nije bio nijedan sastanak te komisije, što nije dobro, jer je to mesto gde moraju da se rešavaju problemi“, rekao je Kuntić. On je dodao da Komisija nije postizala neke senzacionalne dogovore, ali je četiri ili pet problema rešeno svake godine, koji se tiču hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj.

Česte posete Srba iz Hrvatske u Vojvodinu i naše u Hrvatskoj pokazuju da željno čekamo kada će biti ta mešovita komisija, jer problema ima i zato pitam predsednika vlade kada će doći do sednice mešovite vladine komije. Prethodna je održana u Srbiji i naredna bi trebalo da bude u Hrvatskoj“, rekao je Kuntić i dodao da je i jednima i drugima ta komisija izuzetno potrebna.

Poslanica DSS Milica Vojić Marković interesovala se za sredstva koja bi trebalo da budu dodeljena biblioteci za slepe i slabovide, poslanik na listi SNS Marjan Rističević je pitao da li je tačno da je Direkcija za robne rezerve „pozajmila 25 miliona kilograma kukuruza, a da će joj biti vraćeno pet tona manje“, kao i da li je „zakonito da službenici Skupštine Srbije nose bedzeve na kojima, pored imena i prezimena, piše i broj njihovih ličnih karata“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track