Godina koju je obeležio Briselski sporazum!

Po čemu ćemo pamtiti 2013: Srbija napredovala ka Evropi i ka boljem životu

Godina koju je obeležio Briselski sporazum!

Politika -
Srpsku političku scenu 2013. potresale su svađe i afere, ali ništa nije toliko uticalo na budućnost kao potpisivanje istorijskog dogovora između Beograda i Prištine

BEOGRAD - Standardno komplikovano.Ne bismo mi bili Srbi da za nama nije ostala burna godina! Nije nam bilo lako u mnogim političkim trenucima, a najmanje je bilo lako onima koji su bili uhvaćeni u malverzacijama, kao i onima koji su bili razotkriveni u aferama o kojima je Kurir pisao. Srbiju su potresale mnoge afere, politička prepucavanja, lokalni izbori... Dačić se raspravljao s Dinkićem, Dinkić s Nikolićem, prepirke na relaciji Vučić-Đilas završene su posle izbornih rezultata SNS u nekoliko opština. Bivša „politička elita“, koja je zavlačila ruku u državnu kasu i punila svoje džepove, našla se iza rešetaka. Ipak, ništa nije tako obeležilo prethodnu godinu kao potpisivanje Briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine. Dogovor s Prištinom, kojem su mnogi politički protivnici našli mane, ipak je omogućio Srbiji da nastavi put ka Evropi i počne pregovore o pristupanju, koji su, sad i zvanično, zakazani za 21. januar 2014. godine.28. februar: Ko bi rek‘o čuda da se dese...Hag oslobodio Momčila PerišićaHaški tribunal oslobodio je bivšeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića optužbi za zločine nad muslimanima u BiH u periodu od 1993. do 1995. godine. Žalbeno veće Haškog suda naložilo je da Perišić, koji je prethodno bio osuđen na 27 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, odmah bude pušten na slobodu. Tribunal je utvrdio da pomoć koju je Vojska Jugoslavije s Perišićem na čelu pružila Vojsci Republike Srpske nije bila data s „konkretnim uputstvom“ da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici, već za „opšti ratni napor“ VRS.19. april: Briselski sporazumIstorijski dogovor Dačića i Hašima TačijaParafiran je Briselski sporazum. To je prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, na osnovu kojeg je formirana Zajednica srpskih opština na severu KiM. Premijer Dačić objasnio je da je vrednost Briselskog sporazuma u tome što treba da doprinese stabilizaciji prilika u regionu.

26. maj: DiplomatijaSporazum o strateškom partnerstvu s RusijomTomislav Nikolić i Vladimir Putin potpisali su u Sočiju Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje. Putin je tad izjavio da će Deklaracija o partnerstvu dati jak impuls razvoju odnosa dve zemlje i omogućiti da se saradnja podigne na viši nivo. Tad su oba predsednika ocenila da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom.

30. maj: Opet HagOslobođeni Jovica Stanišić i Franko SimatovićHaški tribunal oslobodio je Jovicu Stanišić, bivšeg načelnika Službe DB Srbije, i njegovog pomoćnika Franka Simatovića po svim tačkama optužnice da su organizovali i finansirali ubijanje i progon nesrba iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. Ova odluka praktično znači da se ni bivšoj SRJ ne mogu pripisati zločini u ove dve bivše republike nekadašnje Jugoslavije.

28. jun: Evropske integracijeSrbija dobila datum za početak pregovoraSrbija dobila datum za početak pregovora. Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala na tome da Savet EU u decembru još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum između Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

2. septembar: ProvetravanjeRekonstruisana vladaRekonstruisana vlada održala je prvu sednicu, a novi ministri preuzeli su dužnost od svojih prethodnika. Ukupno je na dužnost stupilo devet novih ministara, a najveće iznenađenje tad je bio mladi Lazar Krstić, ministar finansija. Vlada je u novom sastavu dobila i ministre bez portfelja za EU i Ministarstvo za KiM, s Ružićem i Vulinom na čelu, dok je Dinkić izašao iz Vlade.

24. septembar: PromeneSmenjen Dragan ĐilasOdbornici Skupštine Beograda SNS, SPS-PUPS-JS i DSS tajnim glasanjem smenili su Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika. Tajnim izjašnjavanjem od 110 odbornika za Đilasovu smenu glasalo je 60, dok niko nije bio protiv, s obzirom na to da ostali odbornici nisu glasali, poput DS.

9. decembar: Poboljšanje odnosaDošao Milo ĐukanovićPremijer Crne Gore Milo Đukanović posle deset godina došao je u prvu posetu Srbiji, gde se sastao s Dačićem i Vučićem, čime su definisani zajednički interesi dve zemlje u oblasti evropskih integracija. Poslednji put Đukanović je bio u Srbiji na sahrani Zorana Đinđića 2003. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track