Švajcarska od danas predsedava OEBS-om
Foto: REUTERS

Švajcarska od danas predsedava OEBS-om

Politika -
Švajcarska i Srbija zajedno su podnele kandidaturu za predsedavanje OEBS-u tokom 2014. i 2015. i formulisale načela saradnje tokom dvogodišnjeg predsedavanja u dokumentu nazvanom "Principi saradnje"

BEČ - Švajcarska od danas predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u okviru sukcesivnog predsedavanja sa Srbijom koja 2015. godine dolazi na čelo Stalnog saveta OEBS-a. OEBS-om će tako prvi put od osnivanja 1975. godine sukcesivno predsedavati dve zemlje.

Švajcarska i Srbija zajedno su podnele kandidaturu za predsedavanje OEBS-u tokom 2014. i 2015. i formulisale načela saradnje tokom dvogodišnjeg predsedavanja u dokumentu nazvanom "Principi saradnje".

Švajcarska je najavila tesnu saradnju sa Srbijom i sprovođenje konkretnih mera za unapređenje bezbednosti i stabilnosti, a svoje delovanje će usredsrediti na dva regiona Zapadni Balkan i južni Kavkaz. Kad je reč o transnacionalnim pretnjama, uključujući borbu protiv terorizma, Švajcarska želi da ojača saradnju uz istovremeno poštovanje ljudskih prava, navodi ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Švajcarska će takođe paralelno raditi na obezbeđivanju kontinuiranog razvoja OEBS-a i njegovih kapaciteta kroz veće uključivanje civilnog društva i mladih. Tokom predsedavanja Srbije 2015. godine, OEBS će obeležiti 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, što će biti prilika da se sumiraju rezultati do sada učinjenog i ispita da li postoji politička volja za stvaranje strateškog okvira za delovanje OEBS-a u periodu nakon 2015. godine. OEBS, čije je sedište u Beču, deluje u tri dimenzije - vojno-političkoj, ekonomsko-ekološkoj i ljudskoj. Njenih 57 država članica su iz Evrope, centralne Azije i severne Amerike i pokrivaju najveći deo severne hemisfere. Ta organizacija je osnovana tokom hladnog rata kao forum za dijalog Istoka i Zapada pod nazivom Konferencija za evropsku bezbednost i saradnju (KEBS).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track