Vulin: Proteranima obezbediti nesmetan povratak
Foto: Tanjug

Božić na Kosmetu

Vulin: Proteranima obezbediti nesmetan povratak

Politika -
Za Albance je to uradila i ja ne žalim zbog toga, ali ja ne mogu da ne žalim što Srbima to još nije omogućeno, kaže ministar za KiM

GRAČANICA - Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je jutros da je jedino kroz dijalog i razgovor moguće doći do trajnog i održivog rešenja na Kosovu i Metohiji i da međunarodna zajednica ima obavezu da svim proteranima obezbedi nesmetan povratak.

"Međunarodna zajednica ima obavezu, koja je obaveza iznad svih, da obezbedi nesmetan povratak svima koji su proterani sa Kosova i Metohije. Za Albance je to uradila i ja ne žalim zbog toga, ali ja ne mogu da ne žalim što Srbima to još nije omogućeno", rekao je Vulin u Gračanici, gde će prisustvovati centralnoj proslavi Božića na KiM i svetoj arhijerejskoj liturgiji.

Vulin je rekao da je u Gračanicu došao sa porukom mira, "sa porukom da je došlo vreme da Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da žive kao bilo koji drugi narod u Evropi, i da imaju sva ljudska prava kao i drugi".On je ocenio da je juče "na obrazu Evrope ostala jedna neizbrisiva mrlja, jedna strašna ljaga", kada je stotinak Đakovčana, od 12.000 koliko ih je proterano iz tog grada, kamenovano kada su došli da se pomole u crkvi u Đakovici na Badnje veče.

"Danas je (na Kosovu i Metohiji) mirno, nadam se da će tako i ostati, ali opet ostaje pitanje šta će biti sa onima koji su Đakovčane linčovali, sa onima koji su organizovali, inspirisali i sproveli kamenovanje Đakovčana juče", rekao je Vulin.

http://www.youtube.com/watch?v=KEKPjTOEVxw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track