RASPAD KOALICIJE: Ruše Bojana Pajtića
Foto: Dragan Kadić

Otkazuju poslušnost: Partneri okreću leđa DS

RASPAD KOALICIJE: Ruše Bojana Pajtića

Politika -
SVM i LSV uskoro će napustiti koaliciju sa demokratama, a zasad je izvestan odlazak troje pokrajinskih poslanika iz DS, saznaje Kurir

BEOGRAD - Pada Vlada.Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara uskoro bi mogli da otkažu poslušnost Demokratskoj stranci i predsedniku pokrajinske vlade Bojanu Pajtiću, saznaje Kurir.Pitanje trenutka- Demokratska stranka i Bojan Pajtić padaju s vlasti u Vojvodini, samo je pitanje trenutka! SVM i LSV ozbiljno razmišljaju o raskidu koalicionih odnosa sa DS, a izvesno je da će demokrate napustiti troje pokrajinskih poslanika - kaže naš sagovornik iz vojvođanskog DS.Prema njegovim rečima, na osnovu poslednjih izjava Nenada Čanka i Ištvana Pastora, koji su podržali politiku Aleksandra Vučića, „bilo je indikativno da će se LSV i SVM prikloniti naprednjacima jer su nezadovoljni politikom koju sprovodi DS u Vojvodini“.Podsećamo, Čanak je nedavno izjavio da je Aleksandar Vučić političar koji se drži date reči, istakavši da je „krajnje vreme da prestane kriminalizovanje pokrajinskih institucija i da počne saradnja Nemanjine i Banovine“. Predsednik LSV je odao priznanje Dačićevom i Vučićevom kabinetu na uspesima kada je reč o Kosovu i evropskim integracijama i istakao da je LSV spreman da „krajnje konstruktivno, bez obzira na političke razlike, podrži poteze preduzete po tim pitanjima“.Predsednik pokrajinske skupštine i SVM Ištvan Pastor otišao je korak dalje u pružanju podrške Aleksandru Vučiću, rekavši da „Savez vojvođanskih Mađara može posle izbora sa SNS u vladu“. Lider SVM je, takođe, rekao da ceni ono šta radi lider SNS i vicepremijer Aleksandar Vučić i dodao su odnosi njegove stranke sa SNS „krajnje korektni i nama nema spornih pitanja“. Pored toga, poznato je da je SVM sa SNS u koaliciji u nekoliko opština u Vojvodini.Ne žele da potvrdeS druge strane, lider SVM kaže da zasad ne postoje šanse da raskinu koaliciju sa DS.- Nije reč ni o kakvoj poslušnosti jer mi nismo ničiji robovi. Reč je o koaliciji koja je stabilna isto kao i ranije. Dakle, nema govora o raskidu koalicije ili barem kada smo mi u pitanju - rekao je Pastor.Ni zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš nije želeo da potvrdi naša saznanja.

Koleba se... Ištvan Pastor
Koleba se... Ištvan Pastor

Podrška Vučiću... Nenad Čanak
Podrška Vučiću... Nenad Čanak

Radikali problematičniNaš sagovornik kaže da će Demokratska stranka, koja trenutno broji 59 poslanika u pokrajinskom parlamentu, uskoro ostati bez tri poslanika i dodaje da se pregovara o prelasku još nekoliko poslanika iz te stranke u SNS.- SNS sa 24 poslanika, deset poslanika LSV, 12 iz SPS, sedam poslanika SVM, tri poslanika DSS i tri poslanika DS čiji prelazak je dogovoren - za nepoverenje Bojanu Pajtiću spremno je da glasa ukupno 59 poslanika. Nedostaje im još samo jedan poslanik da bi imali sigurnu većinu ukoliko poslanička grupa SRS, koja broji pet poslanika, ostane uzdržana - kaže naš sagovornik.On objašnjava da bi u ovom trenutku jedino radikali mogli da pomrse konce.- Politika radikala u Vojvodini nikada nije potpuno jasna. Istina, radikali u pokrajinskoj skupštini konstantno kritikuju pokrajinsku vlast, ali takođe koriste svaku priliku da očepe republičku vladu - objašnjava naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track